Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 14 mrt 2019

Wetenschappers tegen VN: “Apple Airpods kankerverwekkend”

Update: In de afgelopen paar uur is naar buiten gekomen dat dit nieuws, van bronnen die normaal gesproken betrouwbaar zijn naar ons idee, niet waar is. Dit is te lezen op het Nederlandse One More Thing. Excuses vanuit de redactie is wat dat betreft wel op zijn plaats, dus bij deze!

AirPods zijn zonder enige twijfel immens populair. Loop een dag over straat en je zal ongetwijfeld iemand tegen komen met de oordoppen van Apple. Echter is die populariteit, volgens 250 verschillende wetenschappers, alles behalve positief. De AirPods zouden namelijk kankerverwekkend zijn, zo melden ze onder andere bij de Verenigde Naties. 

Apple AirPods kankerverwekkend?

We hoeven weinig vraagtekens te zetten bij het succes van Apple’s draadloze Bluetooth Airpods. Op dagelijkse basis kom je heel veel mensen tegen die de draadloze doppen in de oren heeft. Iets wat volgens een aanzienlijke groep wetenschappers niet heel veel goeds betekend, zo laten ze weten aan The Atlanta Journal-Constitution. Deze mensen beweren dat de Apple AirPods kankerverwekkend zijn. Een theorie dat misschien klinkt als een wilde speculatie, maar daadwerkelijk gesteund wordt door 250 verschillende wetenschappers. Ze tekende een petitie die ingeleverd werd bij de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidorganisatie.

Volgens de wetenschappers is het de Bluetooth-verbinding tussen de AirPods en de iPhone de grote boosdoener. Dat is het punt waar het risico op kanker aanzienlijk aanwezig lijkt te zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat de technologie gebruik maakt van electromagnetische frequentie, beter bekend als EMF, radiogolven om de data te verplaatsen. Echter zit het, bij de AirPods van Apple, zo dicht bij onze schedels dat het zomaar eens gevaarlijk zou kunnen zijn. Volgens The International Agency for Research on Cancer worden deze golven als ‘kankerverwekkend’ aanschouwd. Sterker nog: wanneer we aan een grote hoeveelheid van deze golven worden blootgesteld, zouden we zomaar te maken kunnen krijgen met neurologische problemen en DNA beschadiging.

Apple AirPods 2

Echter zijn dit gevaren die de EMF golven voornamelijk bij hoge waardes aantonen. Wat de kleine percentages, die Apple met de AirPods produceert, doen is niet bekend. Uiteraard heeft de Wereldgezondheidorganisatie richtlijnen voor de hoeveelheid EMF waar producten aan moeten voldoen. Echter zijn deze, volgens de wetenschappers, alles behalve streng genoeg.

Reageer op artikel:
Wetenschappers tegen VN: “Apple Airpods kankerverwekkend”
Sluiten