Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 sep 2018

Insiders verklappen problemen: wordt Apple AirPower alsnog geschrapt?

Apple heeft vorige week de iPhone Xr, iPhone Xs, iPhone Xs Max en een nieuwe Apple Watch onthuld. Hartstikke tof, maar helaas werd er ook een hoop niet onthuld. Waaronder de AirPods 2 en natuurlijk de AirPower.

Apple AirPower kampt met fundamentele problemen

Dat is een draadloze 3-in-1-lader die technisch gezien allang is onthuld, eind vorig jaar al zelfs. Toen kondigde Tim Cook de handige accessoire aan op het podium. De perfecte timing, gezien toen de eerste draadloos oplaadbare iPhones werd onthuld.

Althans, perfect, de accessoire zou pas begin 2018 uitkomen. Vervolgens werd de gadget echter alsnog uitgesteld. Keer op keer leek de release nabij, maar ook nu zitten we nog steeds zonder. Tegen alle verwachtingen in werd er ook niks over gezegd tijdens het iPhone-event.

Ondertussen kun je bij vrijwel elke grote fabrikant een vergelijkbaar product scoren. Zelfs Ikea verkoopt 3-in-1-laders. Allemaal werken ze met jouw iPhone, omdat Apple een vrij universeel protocol ondersteunt.

Airpower

Wat de Apple AirPower echter zo bijzonder moet maken, is de belofte dat je de gadgets die je oplaadt overal neer kunt leggen. Bij huidige oplaad-pads is dat niet het geval. Dan moeten toestellen op een specifiek punt neergelegd worden.

Vandaar de enthousiaste reactie toen Apple zijn alternatief onthulde, eind vorig jaar. Door de universele standaard was het de vraag of Apple’s AirPower de meerprijs waard zou worden, maar we hebben dus nog altijd geen antwoord op die vraag kunnen geven.

Apple-blogger John Gruber vat het allemaal treffend samen. De innovatieve lader is namelijk volgens hem “well and truly fucked”. De doorgaans goed ingelichte blogger heeft uit diverse bronnen binnen Apple vernomen dat er fundamentele problemen zijn.

De techgigant is te vroeg gaan juichen, en heeft voorbarig zijn innovatieve gadget onthuld. Volgens Gruber bleek achteraf dat de over elkaar heen geplaatste spoelen veel te heet worden. Maar ja, dat over elkaar heen plaatsen zorgt juist voor de innovatieve factor.

Apple Airpower oplader draadloos
De spoelen, zichtbaar in een patent van Apple

Terug naar de tekentafel

Volgens insiders moet Apple helemaal terug naar de tekentafel. Sterker nog, medewerkers zijn naar verluidt al cynisch of het apparaatje ooit nog op de markt gaat komen. Overigens hebben we de AirPower nooit in actie gezien.

Apple had vorig jaar demo-modellen beschikbaar, maar die stonden nooit aan. Gruber heeft Apple er officieel naar gevraagd, na de onthulling van de iPhone Xs. Het bedrijf wil het er echter absoluut niet over hebben, ook niet off the record.

Apple Airpower oplader draadloos

Zo werd bijvoorbeeld ook totaal niet benadrukt dat je de nieuwe iPhones draadloos op kunt laden. Gruber: “Vorig jaar was Apple blijkbaar er overtuigd van dat ze een manier zouden vinden dat de boel niet op ging warmen. Duidelijk hadden ze het mis. Ik denk dat ze helemaal opnieuw moeten beginnen, of het op gaan geven.”

Al met al is het dus een merkwaardige flater. Apple staat er juist bekend om dat het jarenlang aan producten werkt, waarbij alles eerst uitvoerig wordt getest. Juist daarom valt dit fiasco rondom de AirPower zo op.

??Lees ook: Apple, waar blijven deze 6 gadgets?

Reageer op artikel:
Insiders verklappen problemen: wordt Apple AirPower alsnog geschrapt?
Sluiten