Apple, Amazon en Google op schema voor nieuwe smarthomestandaard

Vorig jaar kondigden Apple, Amazon, Google en de Zigbee Alliance, waar onder meer Samsung en Philips aan meewerken, Project Connected Home over IP aan. Met dit project proberen de bedrijven een verenigd smarthomeplatform op te zetten. Deze week is er een grote update verschenen over het ambitieuze project.

Met het project proberen de hierboven genoemde bedrijven dus producten te maken die onderling allemaal met elkaar kunnen communiceren, ongeacht het merk dat je in huis haalt. Wanneer je nu je huis slim maakt, dan moet je vaak van tevoren een platform of stemassistent uitkiezen en je daaraan houden, omdat je anders tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt. Het project wil dat voorkomen door het voor zowel consumenten als fabrikanten simpeler te maken. In de blogpost laat de Zigbee Alliance weten dat de ontwikkeling voorspoedig gaat en dat er nu een release voor 2021 op de planning staat.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Zigbee Alliance)

Apple, Google, Amazon en Zigbee werken aan smarthomestandaard

We krijgen nu de eerste concrete informatie voorgeschoteld uit de samenwerking. Zo weten we nu welk soort apparaten straks werken met het nieuwe, open platform. Het gaat om zo’n beetje elk, belangrijk apparaat in huis die vallen in verschillende categorieën. Licht en stroom (lampen, lichtbronnen, bediening, plugs en wandcontactdozen), koel- en ventilatiesystemen (thermostaten, ac-unit), toegangsbediening (sloten, garagedeuren), veiligheid en beveiliging (sensors, detectors, beveiligingssystemen), raamdecoraties, televisies, access points en bridges.

Ook is het zo dat de groep bedrijven die hier nu aan meewerkt, significant gegroeid is. Momenteel werken er namelijk 145 bedrijven mee aan de open standaard voor smarthomes, naast natuurlijk Google, Amazon en Apple. Daarnaast is het zo dat alle apparaten die werken met deze standaard, ook de drie grote stemassistenten van dit moment ondersteunen. Dat zijn natuurlijk Google Assistent, Siri en Amazon Alexa. Tegen het einde van dit jaar aan brengt de groep bedrijven een soort kladlijst met specificaties uit, zodat we ongeveer weten wat we mogen verwachten.

 

Reageer op artikel:
Apple, Amazon en Google op schema voor nieuwe smarthomestandaard
Sluiten