Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 16 jun 2020

App Store van Apple droeg bij aan 519 miljard aan omzet

Apple verdient flink geld door aankopen in de App Store. Maar niet alleen de iPhone-maker profiteert, ook de bedrijven achter de apps verdienen er flink aan.

In de App Store van Apple zijn bijna twee miljoen apps te vinden die actief zijn in 175 landen. Dat zijn simpele games, maar ook juist winkels die via een app bijvoorbeeld kleding of elektronica verkopen. Het Amerikaanse consultancy-bedrijf Analysis Group heeft onderzoek gedaan naar al die aankopen. Die transactie blijken goed te zijn voor een fiks bedrag.

519 miljard dollar omzet door de App Store

In totaal hielpen alle apps mee aan een omzet van 519 miljard dollar in online commerce. Van dat totale bedrag wat 413 miljard goed voor apps die fysieke goederen en services aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan apps als Marktplaats, Ali Express of Amazon. Vooral online winkels scoorden goed met een aandeel van 268 miljard.

Ook de reisindustrie wist in 2019 flink te profiteren van haar apps. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators waren goed voor 57 miljard dollar. Vervoers-apps scoorden ook goed. Bedrijven als Uber en Lyft zetten samen 50 miljard op door boekingen via de App Store.

Advertenties

Maar ook bedrijven die niets verkopen in de App Store kunnen flink wat geld verdienen door gedownload te worden. In totaal leverde in app advertenties 45 miljard dollar op in 2019. App-verkopen zelf zijn een minder groot deel van alle omzet. In januari liet Apple weten dat het sinds de oprichting 155 miljard dollar aan ontwikkelaars van apps heeft betaald. Een kwart van die som is vorig jaar uitgegeven. Al die aankopen van apps is goed nieuws voor Apple zelf. Het bedrijf krijgt een commissie van de aankoopprijs van een app in de App Store.

Apple verdient er goed aan

In totaal zette Apple in het eerste kwartaal 13,34 miljard dollar om met haar eigen diensten. Daartoe behoren de App Store, iCloud, Apple Card en Apple Pay. Het was daarmee het meest succesvolle kwartaal voor de eigen diensten ooit.

Reageer op artikel:
App Store van Apple droeg bij aan 519 miljard aan omzet
Sluiten