Apple App Store: krijgt concurrentie een kans?

Er loopt momenteel een antitrustzaak tegen Apple. Dit omdat het bedrijf volgens aanklager Spotify voor oneerlijke concurrentie zou zorgen. Vandaar dat Apple besloten heeft om zich openbaar te verdedigen door middel van een webpagina. Al wordt hier volgens sommige juist de problemen uitgelicht.

Apple App Store: Oneerlijke concurrentie?

Er is momenteel een rechtszaak gaande welke grote gevolgen kan hebben voor Apple. Spotify vindt namelijk dat de bekende App Store van het bedrijf niet helemaal eerlijk handelt. Ter verdediging heeft Apple een webpagina genaamd ‘Principles Practices’ opgezet om mensen van het tegendeel te overtuigen.

Het bedrijf zegt hierop onder andere dat ze inmiddels al 120 miljard dollar hebben uitbetaald aan allerlei App Store-ontwikkelaars. Daarbij geven ze aan trots te zijn op de kwaliteit van het app-beoordelingsteam. Mede omdat zo’n 60% van de ongeveer 100.000 apps welke wekelijks worden beoordeeld goedkeuring krijgen. En dat afwijzingen vaak het gevolgd van privacyproblemen zijn. Tevens zou iedereen welke vindt onrecht te zijn afgewezen de situatie via de App Store Review Board kunnen bekijken.

Voldoende alternatieven?

Het meest interessante is wat Apple zegt over de omgang met concurrenten. Het bedrijf geeft aan dat er genoeg alternatieven voor hun eigen producten in de App Store staan. Ze vergeten hierbij echter te melden dat het niet mogelijk is om een applicatie van derden te kiezen als standaardoptie. Denk hierbij aan een standaard e-mailclient, mapservice, muziekspeler of berichtenapp.

Niet dat dit perse een nadeel hoeft te zijn. WhatsApp is in veel landen als nog populairder dan Apple´s eigen Berichten. Dit neemt niet weg dat Apple’s diensten wel degelijk een voordeel boven apps van derden hebben.

App alternatieven
Bron: onemorething

In-app aankopen

Ondanks dat Apple in de meeste gevallen een percentage van de winst opstrijkt als derde partijen iets verkopen, zijn er ook ontwikkelaars waarbij dat niet het geval is. Waaronder Spotify en Netflix. Apple geeft aan dat deze ontwikkelaars alles wat ze verdienen zelf mogen houden.

Geen alternatieve betaalinformatie

Volgens sommige critici negeert Apple het feit dat ze ontwikkelaars al jaren dwarszitten. Wanneer een applicatie namelijk geen gebruik maakt van het Apple aankoopsysteem dan doet het bedrijf daar moeilijk over. De betreffende ontwikkelaar mag namelijk niet aan klanten vertellen waar ze dan wel mogen betalen. Het is zelfs niet toegestaan om een simpele link te plaatsen.

Zoals je kunt lezen blijft het allemaal nog een beetje dubbel. Hoe dan ook, we zullen de zaak blijven volgen. Houd ons Apple overzicht in de gaten voor het laatste nieuws!

Reageer op artikel:
Apple App Store: krijgt concurrentie een kans?
Sluiten