Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 15 apr 2019

Apple investeert immens bedrag in nieuwe Arcade dienst

Op 25 maart kondigde Apple niet alleen hun Netflix-concurrent aan, maar ook de nieuwe Arcade dienst. Deze dient voornamelijk als centraal punt om games, zonder advertenties en microtransacties, te spelen op zowel Mac als op iOS apparaten. Het bedrijf richt zich dus op games en lijkt, door de gigantische investering die ermee gepaard gaat, bloedserieus te zijn over deze nieuwe ontwikkeling. 

Apple investeert immens bedrag voor Arcade

Apple begint zich, naast producent als de iPhone en de MacBook, steeds meer te richten op diensten. Op 25 maart kondigde het bedrijf bijvoorbeeld News +, Card en het vernieuwde Apple TV aan. Daar kwam ook de nieuwe Netflix-concurrent TV+ bij dat zich, met een flinke lading shows, voornamelijk richt op exclusieve content. Kortom: Apple is de horizon aan het verbreden. Iets wat de producent uit Cupertino ook doet door middel van een heuse game-service. Het introduceert Arcade: een dienst waarmee games voor iOS en MacOS op een centraal punt te vinden zijn. Een unieke dienst die door het bedrijf alles behalve lafjes aangepakt wordt. De producent gaat er helemaal voor.

Apple Arcade investering games

Tegenover The Financial Times vertellen een aantal ontwikkelaars dat Apple flink investeert in games. Zo hebben diverse bedrijven een paar miljoen dollar gekregen voor de ontwikkeling van Arcade content. Aan het einde van dit jaar moet de dienst draaien en is het de bedoeling dat er al een arsenaal aan games klaar zijn om te spelen. Iets wat Apple, volgens het verslag, wil bereiken door middel van een flinke investering. Naar verluidt heeft de producent uit Cupertino een half miljard dollar gereserveerd voor Arcade. Een immense investering dat laat zien dat het bedrijf deze dienst bloedserieus neemt (en het er niet eventjes bij doet).

Exclusiviteit

Waar de urgentie en de kwaliteit van de games zorgen voor een flink prijskaartje, is het de exclusiviteit die het bedrag zo hoog weet te maken. Apple wil dat ontwikkelaars de games alleen op het platform aanbieden. Echter is deze exclusiviteit, in sommige gevallen, wel vrij flexibel. Zo zijn er titels die na een aantal maanden ook op Android en PC mogen verschijnen bijvoorbeeld. Daarnaast hanteert de producent ook een platform-exclusiviteit. Dat houdt in dat bepaalde mobiele games alleen op Apple apparaten mag verschijnen en niet op Android. Wel is het voor deze titels mogelijk om ook te lanceren voor apparaten als de Nintendo Switch.

Apple Arcade investering games

De dienst wordt naar verwachting eind 2019 gelanceerd en moet, als we de producent mogen geloven, meer dan 100 verschillende games aan kunnen bieden.

Reageer op artikel:
Apple investeert immens bedrag in nieuwe Arcade dienst
Sluiten