Mark Hofman
Mark Hofman Apps 27 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple trekt onofficiële Apple Archive uit elkaar vanwege copyright

Vorig week schreven we op over een onofficieel pareltje genaamd de Apple Archive. Op deze website waren alle campagnes, interne video’s en presentaties van Apple te vinden die sinds de begindagen van het bedrijf het daglicht hadden gezien. Hopelijk heb je genoten van de collectie, want zo compleet is hij niet meer.

Sam Henri Gold, de jongen die het archief heeft opgezet, heeft via The Verge laten weten ruim 700 mailtjes ontvangen te hebben over het archief. De mailtjes gaan over copyright-problemen die de advocaten van Apple hebben aangekaart bij Vimeo, waardoor ruim 700 video’s offline zijn gehaald.

Geweldige Apple Archive slinkt vanwege copyright

Het werk van de advocaten van Apple zorgt er overigens niet voor dat het gehele archief offline is gehaald. The Apple Archive kent op dit moment, volgens Sam Henri Gold zelf, nog zo’n 264 video’s. Daarbij zijn er ook nog voldoende toffe vintage Apple advertenties te vinden. Wat dat betreft is het dus geen einde verhaal voor het geweldige project, maar gaat er wel een heel groot deel verloren. Gold laat weten persoonlijk nog geen contact te hebben gehad met Apple of de advocaten van het bedrijf.

Ondanks het feit dat het uiterst zonde is dat zo’n project niet in stand blijft, was een degelijke actie van Apple wel te verwachten. Ten eerste zijn de rechten van de video’s op de Apple Archive niet in handen van Gold, maar in die van Apple. Ten tweede is het de taak aan bedrijven om hun intellectuele eigendom te beschermen. Ten derde is de gehele situatie niet verrassend gezien Gold en Apple een kat-en muisspel lijken te spelen.

De Apple Archive is namelijk niet de het eerste archief dat Sam probeert op te zetten. Eerder was er ook al een soortgelijk archief te vinden op Google Drive en drie jaar geleden ging de jonge Gold, toen 15-jaar oud, aan de slag met een archief op YouTube.

“Apple-medewerkers tonen interesse in wat ik doe”

Ondanks het feit dat een deel van het archief inmiddels verdwenen is, lijkt er wel support te zijn vanuit Cupertino. In het gesprek met The Verge laat Sam Henri Gold weten wel degelijk Apple-medewerkers te kennen die het tof vinden wat hij doet.

Daar voegt Gold nog eens aan toe dat hij maar al te graag met het marketing team van Apple aan de slag wil gaan om een officieel archief te bouwen. Gold is overduidelijk gemotiveerd om hoe dan ook een archief te bouwen en misschien is het helemaal niet zo’n slecht idee van Apple om daarop aan te haken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple trekt onofficiële Apple Archive uit elkaar vanwege copyright
Sluiten