Apple’s creditcard: Apple Card officieel in de VS gelanceerd

Apple rmens 20 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Apple is een van de weinige bedrijven die een creditcard sexy kan maken. Na een aankondiging in maart en diverse kleine tests is de Apple Card vandaag officieel gelanceerd. Amerikanen kunnen -na een kredietonderzoek door Apple’s bankpartner- de creditcard nu aanvragen.

Apple Card is gratis en helemaal gemaakt voor de iPhone-generatie. Er zijn geen jaarlijkse abonnementskosten, maar bij gespreide terugbetaling van aankopen moet wel rente betaald worden. Die varieert van 12,99 tot 23,99 procent. Dat is een boel, maar niet ongewoon in de Verenigde Staten.

Apple Card: creditcard voor de iPhone-generatie

Het idee achter de creditcard van Apple is dat niet iedere betaling via Apple Pay kan verlopen. Daarom is er een fysieke kaart die, geheel in stijl van Apple, van titanium is gemaakt. Het beheer loopt volledig via de Wallet-app van de iPhone. Je kunt daar alle uitgaven zien en de app categoriseert ze zodat je inzicht in je uitgavenpatroon hebt. Iedere categorie heeft een eigen kleur en dat zorgt voor overzichtelijke grafieken. Via de Wallet-app is het ook mogelijk om de schuld op de creditcard terug te betalen. De rente daalt wanneer meer afgelost wordt.

Zoals bij andere creditcards, biedt Apple ook cashback-opties. Dat houdt in dat gebruikers geld terug krijgen wanneer ze de kaart gebruiken om te shoppen. Je krijgt 1% cashback als je de fysieke kaart gebruikt, 2% op iedere aankoop met Apple Pay en 3% in de fysieke en online winkels van Apple. Apple werkt samen met Uber en Uber Eats voor een cashback van 3%. Het saldo dat je opbouwt, is dagelijks te besteden.

Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Privacy en design

Privacy is belangrijk voor Apple en het bedrijf belooft dan ook geen gegevens te verkopen en alles versleuteld op te slaan. De secure enclave van de iPhone zal de credit card-data bevatten. De fysieke kaart zelf bevat geen nummers, alleen de naam van de houder. De klantenservice werkt via iMessage en kan aan je Apple ID meteen zien wie je bent.

De kaart zelf is van titanium gemaakt. Daar wordt de naam van de houder en het MasterCard-logo in gegraveerd. Er is niet alleen nagedacht over het design van de kaart zelf, maar ook de software en verpakking. In de verpakking van de Apple Card zit een kleine NFC-chip die bij het openen geactiveerd wordt. Daardoor weet een iPhone met iOS 12.4 of nieuwer dat een Apple Card geactiveerd moet worden. Het koppelen van de kaart is net zo makkelijk als het koppelen van een setje AirPods. Doosje open en klaar.

En Europa?

Nu de lancering van Apple’s creditcard in de VS een feit is, kan de rest van de wereld aangesloten worden. Mogelijk start Apple eerst met Canada en wordt daarna het Europese vasteland veroverd. Volgens een eerder gerucht worden momenteel gesprekken met Europese partners gevoerd, maar er is weinig concreet. Bedenk je goed dat de VS en Europa een totaal verschillend financieel stelsel hebben. Apple is daarnaast geen bank en dus van een lokale partner die mee wil werken afhankelijk. (Zie ook → Steve Jobs wilde ook een creditcard van Apple)

https://www.youtube.com/watch?v=VdYXLUjwPhc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen