Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 januari 2019

Apple CEO Tim Cook reageert op doemberichten na kelderende aandelen

Apple’s aandelen namen een duikvlucht nadat Tim Cook waarschuwde voor een relatief matig kwartaal. Met de nadruk op relatief: de cijfers pakken enkel lager uit dan verwacht. Al snel waren Google, Microsoft en Amazon meer waard dan Apple.

Tim Cook interview: Apple CEO reageert

Direct verschenen overal artikelen over de toekomst van het bedrijf, dat zijn hoogtepunt voorbij zou zijn. Ook zagen we weer het bekende verhaal voorbij komen: Apple zou niet meer innovatief geweest zijn na de dood van Steve Jobs. Direct werd er ook met de vinger naar de ‘geflopte’ iPhone XR gewezen.

Waar Apple normaliter niet snel op dat soort berichten reageert, heeft Tim Cook dit keer wel zijn mond open getrokken. In een interview van iets langer dan twintig minuten op de Amerikaanse televisie verdedigde hij het bedrijf. Je kunt onderaan dit artikel het hele interview kijken.

In dat interview benadrukt de Apple CEO dat “het ecosysteem van Apple ondergewaardeerd is”. Investeerders focussen nog steeds vooral op de hardware van Apple, maar services worden juist veel belangrijker. Dat zie je alleen al terug in deze bijzondere samenwerking met Samsung.

Bekend verhaal

Ook beweert Cook dat er “nog steeds een cultuur van innovatie in Apple is.” Uiteraard kwam ook de het aandelenverhaal voorbij. Apple‘s aandelen zijn in de afgelopen twaalf maanden ongeveer 14 procent in waarde gedaald. Daarom maken sommige investeerders zich zorgen. Voor Cook is dat echter een bekend verhaal:

“Ik heb het gehoord in 2001, ik heb het gehoord in 2005, in 2007, 2008, 2010, 2010 en in 2013. Je kunt waarschijnlijk keer op keer dezelfde quotes van dezelfde mensen vinden.”

China

Volgens Cook moeten we bovendien niet naar de iPhone XR wijzen voor de problemen in China, maar naar de politiek. Hij beweert dat de tegenvallende cijfers aldaar vooral te danken zijn aan de huidige handelsoorlog tussen de verenigde Staten en China.

Sommige analisten geloven zelfs dat de Chinese markt Apple aan het boycotten is door het recente nieuws. Beide grootmachten spelen het spelletje venijnig hard.

Cook zegt in real-time op de hoogte gehouden te worden van de gesprekken die nu tussen de Verenigde Staten en China plaats vinden. De host van het programma beweert dat de Apple CEO optimistischer was over een potentiële deal dan hijzelf.

De Apple CEO benadrukt tenslotte dat hij “nooit verrast wordt” door de markt, omdat “de markt reageert op basis van emotie”. Ook herhaalt Cook dat Apple‘s product-pijplijn, ecosysteem en services stuk voor stuk zeer gezond zijn. Check hieronder het complete interview:

Reageer op artikel:
Apple CEO Tim Cook reageert op doemberichten na kelderende aandelen
Sluiten