Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple 16 jan 2019

Het geheime wapen van Android: waarom Apple het zo moeilijk heeft in China

#2: Apple's ecosysteem werkt niet in China

Apple is zo succesvol dankzij zijn ecosysteem. Alles werkt met elkaar samen, iPhones en Macs, verschillende diensten, etc. Dat is ideaal als je alles van Apple koopt, maar tegelijkertijd is het ook een behoorlijke kooi waar jij je als consument in begeeft. Alleen al iMessage is voor veel iPhone-eigenaren een goede reden om niet op Android over te stappen.

In China laat men Apple’s ecosysteem grotendeels links liggen. iMessage is er een spammagneet, en ecosystemen van lokale giganten zijn veel populairder. Neem bijvoorbeeld WeChat.

China Apple iPhone

WeChat is allesbehalve een vervanger van WhatsApp. Het is een compleet digitaal leven, met app stores, een digitale portemonnee, een manier om met de Chinese overheid te communiceren, een vervanger voor Facebook, LinkedIn, webshops.

In vergelijking met die rijke online wereld waar elke Chinees gebruik van maakt, zijn Apple’s alternatieven maar beperkt of onaantrekkelijk. Google is bovendien amper aanwezig in China. Er is geen Google Maps, geen Gmail en geen YouTube. Dat is voor de Chinese consument echter geen probleem: Chinese techgiganten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het geheime wapen van Android: waarom Apple het zo moeilijk heeft in China
Sluiten