Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 1 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Brein achter innovatieve magie van iPhones verlaat Apple

Niet ieder genie bij Apple komt op het podium of geeft interviews. Gerard William III is daar een goed voorbeeld van. Een naam die je waarschijnlijk weinig zegt, maar toch speelde hij een zeer belangrijke rol binnen de techgigant. Hij stond aan de wieg van elke Apple Bionic chip.

De man achter Apple’s chips

Oftewel, van de A7 tot de huidige A12X. Chips waarmee Apple jaar na jaar de vloer aanveegt met de concurrentie. Voor Gerard William III houdt dat feestje nu echter op. Volgens bronnen van CNET heeft de senior director platform-architectuur vorige maand Apple verlaten. Hij was meer dan negen jaar werkzaam bij de techgigant.

Zijn loopbaan bij Apple begon dus met de A7, wat ook direct de eerste 64 bits processor was. De A7 zat onder de motorkap van de iPhone 5s, een gamechanger. Het laatste meesterwerkje dat Gerard William III dus afleverde was de A12X Bionic. Dat is de chip van de 2019 iPad Pro.

Op het moment van schrijven is er nog steeds geen concurrent die zich qua prestaties met die chip kan meten. Williams begon als toezichthouder voor het ontwerpen van chips, maar klom binnen het bedrijf op tot leidinggevende bij de lay-out van de verschillende delen van het systeem-op-een-chip (SoC).

De precieze reden van het vertrek van Williams is helaas niet bekend, en ook Apple onthoud zich van commentaar. De timing is op zijn zachtst gezegd ongelukkig, want Apple wil zich juist steeds meer focussen op het maken van eigen componenten. Ten behoeve van een hogere mate van optimalisatie, kostendrukking en minder afhankelijk te zijn van de concurrentie.

Sterker nog, geruchten wijzen erop dat Apple zijn eigen chips voor Macs gaat ontwerpen. Een grote uitdaging waarbij een groot talent als Williams een sleutelrol zou kunnen spelen. Maar goed, niemand is geheel onmisbaar. Het is op het moment van schrijven nog niet duidelijk waar Williams aan de slag gaat.

?Lees ook: Huawei onthult indrukwekkende plannen voor foldable smartphones

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OneMoreThing

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Brein achter innovatieve magie van iPhones verlaat Apple
Sluiten