Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Apple 31 mrt 2017

Waarom Apple met Clips goud in handen heeft

Naast de rode iPhone 7 en een nieuwe iPad heeft Apple ook Clips aangekondigd. De zoveelste kopie van Snapchat? Nee, de toekomst van video’s op sociale media.

Apple Clips: een verborgen stukje magie

Facebook is niet de enige die Snapchat achterna probeert te gaan. Apple kondigde onlangs Clips aan, een vlotte app waarmee je korte video’s kunt bewerken. Online werd al overal gezucht en gesteund. Is dit de zoveelste Snapchat-kopie? Nee, Clips is veel meer dan dat. Sterker nog, Apple heeft zelfs goud in handen.

Apple Clips

De manier waarop Clips werkt komt bekend voor. Je opent de app, om vervolgens meteen een video op te kunnen nemen. Daarna knip je wat stukjes eraf, gooi je er een ludieke filter overheen, en je hebt je eigen meesterwerkje te pakken. Nu nog delen met je vrienden. Het is een bekend recept, maar met een essentiële twist: Clips is geen platform, maar een innovatieve bewerkings-app.

Sure, je kunt video’a na het bewerken delen via Facebook, WhatsApp en andere sociale diensten, maar dan nemen Zuckerberg en co. het van je over. Clips is ook een stuk slimmer dan de concurrentie. De app herkent automatisch wie er in je video’s voorkomen, zodat je ook direct de video in kwestie met ze kunt delen.

Apple Clips

Wat de nieuwe app van Apple vooral doet opvallen, zijn de zogenaamde Live Titles. Het komt erop neer dat je een tekst in kunt spreken, die Clips dan vervolgens als titel of annotatie aan je video toevoegt. Nu wordt het echter pas echt interessant: Apple claimt dat Clips de cadans en intonatie van je stem kan herkennen. Op basis daarvan weet de app precies hoe de tekst gepresenteerd moet worden.

Daarmee wordt een irritant probleem opgelost. De automatisch afspelende video’s op Facebook hebben zelden of nooit ondertiteling. Begrijpelijk, want voor de gemiddelde video is dat teveel werk.  Dankzij Clips wordt het echter opeens heel makkelijk om een video met ondertiteling te maken. Sterker nog, de slimme app doet het automatisch voor je.

Als Clips echt zo effectief en toegankelijk is als Apple beweert, dan heeft de techgigant goud in handen.

Apple’s meesterzet

We kijken steeds meer video’s, ook in de trein en in de rij voor de kassa. Door Clips hoef je niet meer in de reacties te checken wat er nou eigenlijk gezegd wordt, omdat je niet midden in de supermarkt je geluid wil aanzetten. Natuurlijk zijn er al apps die dit kunnen. Maar meestal zijn het ingewikkelde apps, beschikbaar in slechts een paar talen. Daarnaast valt het vaak vies tegen hoe goed de apps herkennen wat je daadwerkelijk zegt.

Clips slaat daarmee twee vliegen in een klap. Het opnemen van video’s met ondertiteling wordt er niet alleen een stuk toegankelijker op, maar het werkt ook nog eens een stuk beter. De nieuwe app kan in 36 talen exact registreren wat er gezegd wordt. Daarna kun je lekker creatief emoji’s toevoegen, je eigen lettertype uitkiezen en de presentatie een beetje opfleuren.

Juist nu we gezamenlijk steeds meer video’s kijken, wordt tekst steeds belangrijker. Als Clips echt zo effectief en toegankelijk is als Apple beweert, dan heeft de techgigant goud in handen. Facebook en Snapchat strijden om het meest populaire sociale netwerk. Ondertussen bouwde Apple de app die iedereen voor elk sociale netwerk gaat gebruiken. Dat is Apple: op een innovatieve manier instappen, precies op het juiste moment.

Het je iOS 10.3 al binnen? In dit artikel leggen we je uit waarom je er opeens zoveel ruimte bij hebt gekregen. We gingen ook aan de slag met de Samsung Galaxy S8+! Check onze bevindingen.

Reageer op artikel:
Waarom Apple met Clips goud in handen heeft
Sluiten