Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 1 aug 2019

Apple door schulden van de troon gestoten door moederbedrijf Google

Jarenlang gold Apple als het rijkste bedrijf ter wereld. Tenminste, als het ging om cash geld dat op de bank staat. Sinds kort is het bedrijf uit Cupertino van de troon gestoten door Alphabet. Het moederbedrijf van Google heeft maar liefst 117 miljard dollar uit te geven.

Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van Alphabet. Apple heeft daarentegen ‘slechts’ 102 miljard dollar op de bank staan, volgens de ingediende cijfers. Beide bedrijven hebben eigenlijk nog meer cash en makkelijk te verhandelen financiële middelen, maar daar wordt bij de berekening eerst nog de schuld van afgetrokken.

Apple: meer cash, meer schulden

De waarde wordt berekend door het beschikbare geld op de bank en aandelen die makkelijk verhandeld kunnen worden, bij elkaar op te tellen. Daar gaan vervolgens ook nog de schulden vanaf. Wie alleen zou kijken naar het geld en de beschikbare aandelen, concludeert namelijk dat Apple juist veel meer waard moet zijn: 210 miljard tegenover 121 miljard van Alphabet.

Apple heeft echter ook veel meer schulden. Ze staan in het krijt voor zo’n 108 miljard euro, Alphabet heeft een schuld van slechts 4 miljard.

Microsoft op grote afstand

Derde op de ranglijst is tech-gigant Microsoft. De maker van Windows heeft 67 miljard dollar aan cash liggen. Ondanks de pogingen om Surface-apparaten te vergelijken met MacBooks, lijkt het bedrijf dus voorlopig niet in de buurt te komen van Apple.

Het bekijken van cash en vrij te verhandelen aandelen is overigens slechts één manier om de welvaart van een bedrijf te meten. De waarde op de beurs wordt ook veel gebruikt om aan te duiden hoe goed een bedrijf presteert. Ook de jaarlijkse lijst Global 500 is een goede indicatie van de rijkdom van tech-giganten.

Apple in de Global 500

In de Global 500 worden wereldwijd omzetten en winsten met elkaar vergelijken. Daar rolt dan een lijst uit van best presterende bedrijven. Apple staat in de meest recente versie op de elfde plaats, Alphabet is dan pas op plek 37 te vinden. Amazon staat twee plekken onder Apple, maar heeft een stuk lagere winst.

Reageer op artikel:
Apple door schulden van de troon gestoten door moederbedrijf Google
Sluiten