Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 3 jan 2019

Apple verwacht dramatisch eerste kwartaal door iPhones

Waar veel bedrijven in 2019 starten met frisse moed, begint Apple het jaar met een bittere pil. Tim Cook laat in een bericht naar aandeelhouders weten dat het bedrijf haar omzetverwachting flink naar beneden schroeft. Volgens de CEO heeft dat voornamelijk te maken met de zwakke vraag naar iPhones in China, maar ook de consument in het westen laat het dit jaar flink afweten. Echter zijn dat volgens Cook niet de enige zaken die voor de lagere omzetverwachting zorgen. 

Apple schroeft omzetverwachting omlaag

In een brief, gericht aan aandeelhouders, laat Apple CEO Tim Cook weten dat het bedrijf haar omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2019 naar benden schroeft. Het bedrijf verwachtte oorspronkelijk een omzet tussen de 89 miljard dollar en 93 miljard dollar. Dit zorgde ervoor dat er in de markt werd voorspeld dat de inkomsten zouden uitkomen op 91,3 miljard dollar. Maar Apple zelf ziet dat niet gebeuren en komt terug op de eerdere verwachting. En dat heeft verschillende redenen.

Apple iPhone Xs Max review

Apple verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 84 miljard dollar om te zetten, wat zo’n 9 miljard dollar minder is dan voorheen. Volgens CEO Tim Cook heeft dat onder andere te maken met de lage vraag naar iPhones in China. Ondanks het feit dat de CEO nog steeds toekomst ziet in deze markt, blijkt dat op dit moment nog niet uit de cijfers. Maar dat is niet het enige probleem. In de brief laat Cook weten dat de waarde van de dollar, de releasedatum van de iPhone XS en XS Max en de economische gezondheid van bepaalde markten ook invloed hebben op de lagere verwachting. Maar de algemene reden waarom Apple haar verwachting omlaag schroeft blijft te maken hebben met de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhones.

Spanning tussen Amerika en China

In een interview met CNBC gaat Tim Cook verder in op zijn brief naar de aandeelhouders. In dat interview laat de CEO weten dat de spanningen tussen China en Amerika een groot onderdeel is van de tegenvallende cijfers. Volgens hem heeft dat dusdanig veel invloed op de Chinese economie, dat het ook flink wat invloed heeft op Apple‘s omzet. Tel dit bij alle eerder gegeven redenen op, inclusief het feit dat Apple voor een lagere prijs batterijen verving in oudere iPhone modellen, en je weet waar de lagere verwachting vandaan komt.

Al met al verwacht Apple zo’n 9 miljard dollar minder omzet in het eerste kwartaal van 2019. Een bericht wat slecht viel op Wall Street waardoor de beurskoers in New York meer dan 6% omlaag ging.

Reageer op artikel:
Apple verwacht dramatisch eerste kwartaal door iPhones
Sluiten