Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 04/04/2019

Plan B? Apple’s problematische jacht op de 5G iPhone

5G is de toekomst, zo wil vrijwel elke smartphonefabrikant je doen geloven. Ook in Nederland barst het feest los. T-Mobile wil volgend jaar al landelijk een 5G-netwerk aanbieden. Samsung, Xiaomi en andere Android-fabrikanten hebben al de eerste 5G toestellen gereed. Waar blijft Apple?

Apple en de 5G iPhone

Apple heeft het volgens bronnen van het doorgaans zeer betrouwbare Fast Company lastig op dit vlak. Het wil namelijk niet vlotten met de plannen voor 5G-modems voor in de iPhone. Sterker nog, plannen om te beginnen met testen in de zomer van 2020 zouden geschrapt zijn. De ontwikkeling van de 5G-modems loopt naar verluidt zware vertraging op.

Daardoor lijkt het er steeds sterker op dat Apple pas in september 2021 met de eerste 5G iPhone zal komen. Dat uitstel zou een bewuste keuze van Apple kunnen zijn. De techgigant haast zich over het algemeen niet om als eerste met innovatie op de proppen te komen. 5G is een typisch voorbeeld van technologie die pas echt goed werkt over een tijdje. De netwerken moeten nog opgezet worden, de hardware is nog niet goed getest.

Al dat geschreeuw van fabrikanten van nu is dan ook vooral marketing. Het is dan ook logisch dat Apple zich niet bijzonder haast, maar 2021 is wel weer erg ver weg. Wellicht heeft de fabrikant niet eens een keuze. De enige chipmaker die succesvol 5G-modems produceert op dit moment, is Qualcomm.

Laat dat nou net de partij zijn waarmee Apple in een ernstig juridisch conflict verwikkeld is. Boetes van miljoenen vliegen heen en weer, en Apple hangt zelfs een verkoopverbod boven het hoofd. Van Qualcomm hoeven Tim Cook en Co. dus geen hulp te verwachten. Wie blijft er dan nog over? Intel.

Tim Cook Apple Microsoft

Doe het zelf

Daar heeft Apple echter volgens insiders weinig vertrouwen in. Apple zou deze zomer al de eerste functionele prototypes nodig hebben om de iPhone in 2021 van 5G te voorzien. Dat gaat Intel naar verluidt niet lukken, en Apple heeft op de korte termijn geen plan B. De lange termijn is echter een heel ander verhaal.

Apple gaat steeds meer componenten zelf ontwikkelen en produceren, om zo de afhankelijkheid van derden te verkleinen en zijn positie als koploper te verstevigen/unieker te maken. Volgens bronnen van Fast Company werken er nu al meer dan 1000 ingenieurs aan Apple’s eigen 5G-modem.

Ontwerpers van grote namen als Intel en Qualcomm zouden al aangenomen zijn om de gloednieuwe 5G-afdeling binnen Apple te vullen. In Nederland hoef je ondertussen ook niet dit jaar grote stappen te verwachten. Over het algemeen zijn providers zeer terughoudend. Enkel T-Mobile gaat dit jaar nog experimenten, in Den Haag. In 2020 volgt dus landelijke dekking.

Eerder lijken providers sowieso niet te kunnen starten, want er wordt nog gewacht op de veiling van de benodigde frequenties. Het ministerie van Economische Zaken moet die organiseren, maar heeft nog geen datum aangekondigd.

?Lees ook: Netflix: de beste films en series van de afgelopen maand | maart 2019

Fast Company

Reageer op artikel:
Plan B? Apple’s problematische jacht op de 5G iPhone
Sluiten