Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Apps 19 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Apple en internetgiganten vs de overheid: waarom dit gevecht voor ons zo van belang is

Onlangs schreef Tim Cook een open brief nadat de rechter de uitspraak deed dat Apple de FBI moest helpen bij het kraken van een iPhone. De techgigant was het daar totaal niet mee eens en uitte zorgen over het kraken van Apple producten. Nu blijkt dat dit niet enkel de overtuiging van Apple is. Diverse internetgiganten scharen zich achter het bedrijf. Wij leggen je uit waarom de issue ook voor de Nederlander zo van belang is.

Wat is er precies aan de hand?

Als je de afgelopen week niet onder een steen hebt geleefd, heb je waarschijnlijk gehoord dat de FBI de iPhone van de San Bernardino-schutter wil kraken. Tim Cook weigerde de uitspraak van de rechter die Apple dwong mee te helpen. De reden hiervoor is dat de techgigant zich zorgen maakt over de privacy van gebruikers. Stel bijvoorbeeld dat deze software in de verkeerde handen valt, dan liggen al je persoonlijke mobiele gegevens voor het oprapen!

Internetgiganten verzamelen zich

Kort na de open brief liet Twitter-CEO Jack Dorsey weten dat zijn bedrijf achter Apple staat. Gelijk daarna liet Facebook weten dat ook zij achter deze beslissing staan. Ook schaarden Google en Whatsapp zich ook achter Apple. De internetgiganten zien de uitspraak van de rechter niet zitten gezien de gevolgen die kunnen ontstaan na deze eenmalige actie. Het is prachtig om te zien dat zij, terwijl ze concurrenten zijn, steunen omtrent deze kwestie.

Waarom is dit zo belangrijk voor ons?

De overheid wenst van Apple dat zij een speciale iOS-versie maken die door de overheid is te hacken. Dit eenmalig om toegang te verkrijgen tot de iPhone van de Sen Bernardino-schutter. Dit heeft echter veel grotere implicaties. Onze zorgen ontstaan bij de mogelijke gevolgen die zeker niet uit de lucht worden gegrepen. De beveiligingssleutel kan uitlekken waardoor iedereen zomaar je iPhone kan hacken. Dat is uiteraard de grootste angst van Apple en andere internetgiganten. Daarnaast kan de overheid deze sleutel na ontvangst wijder gaan inzetten. De grenzen gaan zodoende vervagen waardoor overheden ook andere criminelen, verdachten en zelfs jou kunnen hacken. Zodoende ligt jouw informatie opeens op straat en dat alles door dit voorval. Het is om die reden dat we Apple zo respecteren omtrent de strijd die ze voor ons voeren!

Hopen dat Apple voet bij stuk houdt

De Amerikaanse overheid liet weten dat het eenmalig zou zijn, maar of dat daadwerkelijk zo blijft is een andere vraag. Hoewel de meesten van ons niets te verbergen hebben, is het idee dat iemand zomaar je smartphone kan kraken niet fijn. Wij zijn ervan overtuigd dat als de FBI de iPhone kraakt, dit in de toekomst ook bij de andere tech- en internetgiganten zal gebeuren. Dit betekent dus dat naast de smartphone van iedere crimineel of verdachte ook jouw smartphone kan worden gekraakt. Zowel door overheden als door cybercriminelen. De grens zal vervagen. Zo ook in Nederland waar bijna de helft van de populatie met een iPhone rondloopt. We hopen dan ook met heel ons hart dat Apple voet bij stuk houdt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple en internetgiganten vs de overheid: waarom dit gevecht voor ons zo van belang is
Sluiten