Daniel Koster
Daniel Koster Apple 21 mrt 2016

Apple-event 21 maart 2016: iPhone SE, iPad Pro, Apple Renew, Carekit en iOS 9.3

Niet alleen de iPhone SE en de 9,7-inch iPad Pro stonden vandaag voor Apple op het programma. Een enthousiaste Tim Cook kwam om 18.00 uur Nederlandse tijd het podium oplopen en heet de wereld welkom. Hij begint met een korte terugblik aangezien Apple veertig jaar is geworden, vervolgens wordt er daadwerkelijk afgetrapt. En dat begon (hoe kon het ook anders) met een kleine toelichting omtrent het FBI incident. Hierbij geeft Cook aan hoe zeer Apple in encryptie gelooft en onze data altijd zal blijven beschermen. Toen kon het event écht beginnen!

Ecologische voetafdruk minimaliseren met Apple Renew

Wat doet Apple om de omgeving te beschermen? Door middel van innovatie wilt Apple de nadruk leggen op duurzame energie. De doelstelling was om honderd procent duurzaam te werk te gaan. Dit wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld alle datacentra van groene energie te voorzien. Hierbij wordt ook op bebossing gelet. Zo wordt 99 procent van de papieren verpakkingen die Apple levert van gerecycled materialen gemaakt. Tot slot wordt in dit straatje Apple Renew geïntroduceerd. Hierbij wenst het bedrijf dat alle apparaten herbruikbaar zijn en niet worden weggegooid. Om dit te realiseren is het nu mogelijk om je apparaten gratis in te leveren of op te sturen zodat Apple dit streven kan nakomen. Nice!

Carekit is de app die je gezondheid ten goede komt

Volgens Tim Cook kan Apple’s technologie veel invloed hebben op de gezondheid van mensen. Waar Apple is begonnen met ResearchKit om je gezondheid ten goede te komen en wat ze tot nu toe voor elkaar hebben gekregen. Denk aan de gigantische studie rondom Parkinson. Verder wordt een mooie video getoond over wat ze hebben gedaan. Het gaat over een studie naar autisme met uiteindelijk het doel om een home-based screening tool te creëren. De bedoeling van Carekit is om technologie die mensen dagelijks gebruiken in te zetten voor onderzoek. Informatie wordt ingewonnen via je iDevice. Deze nieuwe dienst moet een framework worden om apps te bouwen voor onderzoek bij de mensen thuis. Meer Carekit apps zijn onderweg en je kunt zelf kiezen welke informatie met wie je deelt. De app is vanaf april voor developers beschikbaar.

Apple Watch loops us in

Tim Cook zegt dat de Apple Watch de Nummer één smartwatch van de wereld is. Volgens de CEO verwisselt een derde van de dragers de banden van deze smartwatches. Daarom introduceert Apple nieuwe kleuren banden in zowel de sport als de lederen uitvoering. Daarbij wordt een nieuw materiaal band aangekondigd: woven nylon band in diverse kleuren. Bovendien is de Apple Watch goedkoper geworden. De Apple Watch Sport is vanaf 369 euro te koop.

Apple TV komt met een update!

Apple kondigt aan dat er vijfduizend apps toegankelijk zijn voor de Apple TV. Apple heeft de grootste sales ooit sinds de nieuwe Apple TV en App Store. Na een korte introductie over de mogelijkheden zoals Game of Thrones kijken via HBO, gaat Cook over naar Siri op de tvOS. Het is mogelijk om films op te starten door Siri een vraag te stellen. Hij gaf een voorbeeld als: “Laat mij films met Kevin Hart zien.” Hiermee toont Cook aan dat Siri meer kan dan voorheen. Zo zijn er nu veel meer apps bijgekomen voor diverse disciplines. Daarnaast komen er ook mappen voor Apple TV apps zodat je alles zelf kunt indelen. Je kunt alles indelen door dit aan Siri te vragen. Gebruikersnamen en wachtwoorden kun je nu ook via de stem invoeren. De iCloud zal ook Live Photos opnemen. De update gaat vandaag van start.

Nieuwe update van iOS 9.3

iOS 9 draait nu op tachtig procent van de iOS-apparaten. Er wordt op het podium een stootje naar de Android gegeven, omdat het nieuwste Android besturingssysteem op slechts twee procent van de apparaten draait. Apple kondigt daarna de update naar iOS 9.3 aan. Hierbij moet je denken aan functionaliteiten als Night Shift. Dit is een functie die blootstelling aan blauw licht op je display vermindert zodat je beter slaapt. Night Shift gebruikt je iOS klok en locatie om te weten wanneer de zon onder gaat. De kleur in je scherm wordt dan naar de warmere kant van het spectrum gebracht. Hierdoor zie je minder blauw licht en kun je lekkerder slapen.

Health
Ook de app Notes is aangepakt. Het blijkt dat honderd miljoen mensen dit gebruiken. Nu is het mogelijk je notities met een wachtwoord (of een vingerafdruk) te beschermen. En dan health: momenteel bestaan er 2500 apps voor je gezondheid. Maar het moet gemakkelijker worden om de juiste app te vinden. Apple heeft hiervoor de app suggesties in de health app toegevoegd. Nu hoef je niet meer te zoeken wat bij je past. Handig!

Apple News, CarPlay en een nieuwe campus
Apple News is al te vinden op iOS 9 en de app telt 50 miljoen actieve gebruikers. Dankzij deze grote interesse is het nu mogelijk de app persoonlijker te maken. Dus je kunt top stories, trending topics en editor tips toevoegen. Vervolgens wordt er verder gegaan met CarPlay. Volgens Apple gaat elk groot automerk dit introduceren. Nu al zijn er honderden modellen die CarPlay ondersteunen en daar komen steeds meer modellen bij. Daarnaast wordt hier Maps aan gekoppeld, maar dan nog beter. Je kunt met Nearby gemakkelijk zaken als tankstations en supermarkten vinden.

Zelfs op het gebied van educatie gaat Apple verder. Met de update naar iOS 9.3 is het nog gemakkelijker om de iPad in de klas te gebruiken. Deze nieuwe software is namelijk speciaal voor studenten en leraren ontwikkeld. De update naar iOS 9.3 is vanaf vandaag mogelijk! Tim Cook sloot uiteindelijk af met het nieuws dat de volgende keynote op een andere presentatie zal zijn. Apple gaat snel haar nieuwe campus betreden. Een emotioneel moment.

Reageer op artikel:
Apple-event 21 maart 2016: iPhone SE, iPad Pro, Apple Renew, Carekit en iOS 9.3
Sluiten