A de Jong
A de Jong | LinkedIn Tech 9 sep 2019

Dit kun je verwachten tijdens het Apple Event: de iPhone 11 en meer

Het jaarlijkse Apple-evenement in september heeft niet meer de magie van weleer, maar nog steeds kijken massa’s mensen watertandend uit naar de nieuwste gadgets en diensten van Apple. Dit is wat je op 10 september vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd kunt verwachten, met de iPhone 11 als absolute blikvanger.

Apple Event ‘By innovation only’

Het Apple Event dat op 10 september plaatsvindt heet ‘By innovation only’ en vindt zoals gewoonlijk plaats in het Steve Jobs Theater in Cupertino. Waar Steve Jobs de wereld nog wist te verrassen met de iPod en iPhone, weten we tegenwoordig bij voorbaat al zo goed als zeker wat er door Tim Cook wordt aangekondigd. We blikken met Apple-deskundige Raymon Mens van One More Thing vooruit op de drie grootste aankondigingen.

LED-gezichtsmasker AliExpress
Bron: Apple (Afbeelding: AliExpress)

1. iPhone 11 / 11 Pro / 11 Pro Max

Dit jaar komt er weer een compleet nieuwe iPhone, onderverdeeld in drie nieuwe modellen. Vermoedelijk gaan ze iPhone 11, iPhone 11 Pro en 11 Pro Max heten. “De focus ligt dit jaar vooral op fotografie. Nieuwe camera’s en meer lenzen”, zegt Mens. Hoewel de schermformaten gelijk blijven, kun je wel rekenen op wat uiterlijke veranderingen. “De grootste vernieuwing aan de nieuwe modellen is waarschijnlijk de achterkant. Deze wordt van ‘unibody’ glas, wat wil zeggen dat de hele achterkant uit één stuk glas is gevormd. Bij de huidige iPhone zit de cameralens nog in een opening, maar die valt straks minder opvallend onder een stuk glas. De achterkant krijgt dit jaar een matte finish.”

De iPhone 11 is het instapmodel en is de opvolger van de XR. Dit model begint bij een interne opslag van 64 GB. Het toestel heeft naar verluidt een 6,1 inch LCD scherm en een 12 MP front camera en Dual 12 MP rear-camera. Verder is de telefoon wat sneller en sterker dan zijn voorganger, zoals gebruikelijk.

Derde camera

De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max – de opvolgers van de XS en XS Max – beschikken over een derde camera. “Dat moet een groothoeklens worden met een openingshoek van 120 graden. Daardoor kun je straks uitzoomen en een groter gezichtsveld vastleggen. Het toestel maakt drie afbeeldingen en gebruikt kunstmatige intelligentie om foto’s automatisch te corrigeren. Bijvoorbeeld wanneer iemand per ongeluk buiten beeld valt”, legt Mens uit. De iPhone 11 Pro heeft naar verwachting een 5,8 inch OLED-display. Het toestel begint bij interne opslag van 128 GB. De iPhone 11 Pro Max is met een 6,5 inch OLED-display en een sterkere batterij de grote broer van de 11 Pro.

Meer informatie over de nieuwe iPhones check je hier.

2. iOS 13 en iPadOS

Ook wordt naar verluidt bekend vanaf wanneer iOS 13 en iPadOS beschikbaar zijn. Dit zijn de nieuwe besturingssystemen die in juni al werden aangekondigd tijdens WWDC. Het is de dertiende grote update van iOS. “Een grote wijziging voor je iPhone is de donkere modus, waar gebruikers al jaren om vragen.” Met de donkere modus kunnen de gehele interface en de standaardapplicaties worden voorzien van een donker kleurenschema, dat in de avonduren beter is voor je ogen.

Maar de update heeft vooral grote gevolgen voor de iPad. Er komt eindelijk een aparte iOS voor de iPad, iPadOS genaamd. “Voorheen was de iPad een opgeblazen iPhone, nu kan de tablet zich onderscheiden van de telefoon. Zo kun je nu meer multitasken op je iPad, zoals meerdere apps naast elkaar gebruiken. De gebruikerservaring lijkt straks meer op die van een Mac.” De nieuwe lichting iPads wordt vermoedelijk in oktober onthuld.

3. Apple Watch Series 5

Dan de Apple Watch Series 5, die vermoedelijk ook de revue zal passeren. “Dit is de minst spannende aankondiging, met vooral aanpassingen in de software en twee nieuwe materialen, titanium en keramiek. Een nieuwe functie op de Apple Watch die je slaap kan meten is ook noemenswaardig.”

Het Apple Event is vanaf 19.00 uur live te volgen op YouTube.

Reageer op artikel:
Dit kun je verwachten tijdens het Apple Event: de iPhone 11 en meer
Sluiten