Mark Hofman
Mark Hofman Tech 4 jun 2019

Groot onderzoek naar Apple, Facebook en Google in de VS

Terwijl Apple gisteravond vrolijk de WWDC19 keynote stond te presenteren, dook het nieuws spontaan op dat er een groot onderzoek naar het bedrijf plaats gaat vinden. Maar nu blijkt dat het niet alleen bij de producent uit Cupertino blijft. Ook andere Amerikaanse tech-giganten als Google, Facebook en Amazon komen onder de loep te liggen. 

Apple, Google, Facebook en Amazon onder de loep

Er wordt al tijden gesproken over grote tech-bedrijven die misbruik zouden maken van hun dominante positie. Zo werd er binnen Europa onderzoek gedaan naar Apple en hun regelingen voor de eigen App Store. Maar ook bedrijven als Google, en vooral Facebook, liggen onder de loep bij de regeringen in ons werelddeel. Echter blijft het hier niet bij. Het Amerikaanse minsterie van Justitie is druk bezig met het plannen van een groot onderzoek in de Verenigde Staten. Het thuisland van gigantische bedrijven als Apple, Google, Facebook en Amazon. En dat zou zomaar eens het hele spelletje kunnen veranderen.

Afgelopen weekend kwam er via Amerikaanse media al naar buiten dat grote tech-bedrijven door de Amerikaanse overheid onderzocht zouden worden. Het ging destijds alleen maar om Google, maar inmiddels is de lijst flink uitgebreid. Waar dat bedrijf in de gaten gehouden gaat worden door het ministerie van Justitie, zal de FTC Apple, Amazon en Facebook onder de loep nemen. Dat laatste bedrijf is het afgelopen jaar al flink in opspraak geweest en is anno 2019 ook eigenaar van WhatsApp en Instagram. Hiermee is Mark Zuckerberg de eigenaar van de grootste social media platformen op aarde.

Google Logo

Maar uiteraard zal ook Apple onder de loep genomen worden. Het bedrijf trekt, voornamelijk volgens de concurrenten, eigen diensten ernstig voor terwijl andere apps commissie moeten betalen in de digitale winkel. Dat zorgt voor een oneerlijke concurrentiestrijd en dat mag simpelweg niet. De FTC gaat overigens ook Amazon flink onderzoeken, gezien het feit dat ook dit bedrijf veel en veel te groot gaat worden. Het is wat dat betreft ook alles behalve verrassend dat Amerika onderzoek doet, gezien het feit dat Trump vorig jaar uitgesproken zijn mening gaf over Amazon. Volgens de president is die partij voornamelijk verantwoordelijk voor het faillissement van meerdere kleine winkeliers en winkelcentra.

Eindelijk actie

Het werd overigens wel tijd dat Amerika ging handelen. Terwijl Europa al druk bezig was met het aanscherpen van de regels omtrent machtsmisbruik, bleef het stil vanuit kamp Trump. Daar is nu dus verandering ingekomen, tot ongenoegen van de beurs. Daar reageerde beleggers uiterst geschrokken om de ontwikkelingen. Google verloor bijvoorbeeld 6% van zijn waarde, Amazon 5% en Facebook meer dan 7%. De enige partij die niet heel veel merkte van de ontwikkeling was Apple, daar ging slechts 1% verloren.

Reageer op artikel:
Groot onderzoek naar Apple, Facebook en Google in de VS
Sluiten