Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 okt 2018

Apple’s 5 grootste flops van de afgelopen jaren

Apple is nog steeds een innovatief bedrijf, ook sinds Tim Cook aan het roer staat. Toch kunnen we niet omheen dat de techgigant net iets vaker de plank misslaat dan vroeger. Vooral de afgelopen jaren ging het een aantal keer groot mis.

We vroegen de kritische lezers van OneMoreThing.nl naar Apple’s grootste flops. Wat zijn de grootste missers van het bedrijf van de afgelopen jaren? De uitslag is even verrassend als intrigerend.

5) AirPower (7,8% van de stemmen)

De AirPower kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Apple kondigde vorig jaar met de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X de eerste draadloos oplaadbare iPhones aan. Daar hoort natuurlijk een draadloze lader bij. Dat was de AirPower, een pad die ook je Apple Watch en AirPods kan opladen.

Vervolgens is de accessoire echter nooit uitgekomen, ondanks de onthulling. Apple houdt zich compleet stil. Naar verluidt zijn er nog steeds technische problemen, waarover je hier meer kunt lezen. Wellicht komt de AirPower nooit op de markt.

Apple Airpower oplader draadloos

4) Mac Pro (8,6% van de stemmen)

De nieuwe Mac Pro uit 2013 is een vreemde eend. Apple-topman Phil Schiller uitte de ondertussen haast legendarische woorden “Can’t innovate anymore, my ass!” Leuk gezegd, maar in de praktijk viel Apple’s ondersteuning vies tegen. Het cilindrische design ziet er nog steeds heel strak uit (ook al wordt het ook regelmatig een prullenbak genoemd), maar Apple heeft de Mac nooit meer een upgrade gegeven.

Sterker nog, vorig jaar gaf het bedrijf toe dat het ontwerp fundamentele problemen bevat, waardoor het niet mogelijk is om de GPU te updaten. Ook zouden modulaire aanpassingen daardoor niet mogelijk zijn. Op dit vlak heeft Apple gelukkig wel zijn excuses aangeboden. En er is goed nieuws: het is officieel dat er er in 2019 een nieuwe Mac Pro komt. Dit keer wel modulair alstublieft!

mac_pro_silhouette_head

3) Touch Bar (14,06% van de stemmen)

Nog zo’n misser in de Mac-productlijn. Apple onthulde in 2016 een MacBook Pro met een.. touchbar. Dat is geen touchscreen, maar een aanraakgevoelige balk die boven het toetsenbord werd geplaatst. Precies, in plaats van de functietoetsen.

De balk zou veel moderner zijn, en slim inspelen op wat de gebruiker aan het doen is. In de praktijk viel dat echter vies tegen. De duurdere optie is nou niet bepaald populair, en wordt zelfs een flop genoemd. Duidelijk dus.

2) Apple Watch Edition (29,67% van de stemmen)

Apple’s gadgets worden alsmaar prijziger, maar al in 2014 en 2015 flirtte het bedrijf met de echte high-end markt. Dan hebben we het niet over iets duurdere uitvoeringen, maar exorbitante modellen als de Apple Watch Edition.

Een 18-karaats gouden smartwatch van 18.400 euro die binnen een paar jaar weer achterhaald is? Goed idee! Niet dus. Er is absoluut een markt voor luxe horloges, maar juist omdat ze decennia mee gaan. Een eerste generatie product valt niet in die categorie. In 2017 waagde Apple nog een poging met een goedkopere Edition, dit keer van Keramiek. Ook daar kwam dit jaar een einde aan.

1) Vlindertoetsenbord MacBook (32,1% van de stemmen)

Hoe kon het ook anders? De nummer één in dit lijstje zal bijna niemand verbazen. In 2015 onthulde Apple de indrukwekkende 12-inch Retina MacBook. De laptop was ongelooflijk dun, vooral voor dat jaar. Om dat voor elkaar te krijgen ontwierp het bedrijf een vlindertoetsenbord.

Daarmee werd dus afscheid genomen van de traditionele mechanismes die in vrijwel elk toetsenbord zitten. Een mooie poging om te innoveren, die helaas erg slecht uitpakte. De MacBook Pro kreeg vervolgens ook een soortgelijk toetsenbord, met alle gevolgen van dien.

De aanslag was niet alleen erg kort, daar valt nog mee te leven, maar de toetsenborden bleken bijzonder kwetsbaar. Een klein stofje kon en kan al fataal zijn. Dag MacBook! Apple heeft nooit excuses aangeboden voor het vlindertoetsenbord, maar voegde in de MacBook Pro 2018 wel een extra membraan onder de toetsen toe.

Apple blijft volhouden dat het membraan er enkel zit om het toetsenbord stiller te maken, maar de diehard fans weten wel beter. Dat het bedrijf dat niet openbaar erkent, steekt. Hier lees je meer over de geheimen van het toetsenbord.

Macbook pro

?Wauw, check dit ook: Lek Samsung Galaxy S10 bevestigt voorsprong OnePlus 6T

Reageer op artikel:
Apple’s 5 grootste flops van de afgelopen jaren
Sluiten