Apple geeft waarschuwing: houd iPhone 12 weg van pacemakers

Heb je een pacemaker en een iPhone 12? Zorg er dan voor dat beide apparaten niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. De smartphone heeft magneten aan boord, die het werk van de pacemaker kunnen verstoren. Pacemaker-eigenaren zijn ongetwijfeld al bekend met de mogelijke gevaren, maar Apple komt nu met een aparte waarschuwing.

Ondanks het feit dat iemand met een pacemaker (in veel gevallen) op de hoogte is van de mogelijke gevaren van magneten die in de buurt komen van hun harthelper, heeft Apple toch een aparte waarschuwing afgegeven. Niet iedereen weet misschien dat de iPhone 12 magneten aan boord heeft, die werken met de MagSafe-accessoires.

Apple: ‘pas op met pacemakers’

Veel smartphones hebben magneten aan boord, maar de iPhone 12 heeft er een aantal extra die voor problemen kunnen zorgen. Daarnaast zijn er ook componenten die een elektromagnetisch veld genereren, die eveneens voor verstoring kunnen zorgen. Datzelfde geldt ook voor MagSafe-accessoires, zoals de verschillende opladers. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Een iPhone met MagSafe. (Afbeelding: Apple)

Apple had al een informatiepagina online geplaatst over de zaak, maar onlangs is daar dus nog een sectie aan toegevoegd. Het gaat om de volgende alinea.

Medical devices such as implanted pacemakers and defibrillators might contain sensors that respond to magnets and radios when in close contact. To avoid any potential interactions with these devices, keep your iPhone and MagSafe accessories a safe distance away from your device (more than 6 inches / 15 cm apart or more than 12 inches / 30 cm apart if wirelessly charging).

Je moet apparaten dus altijd vijftien tot dertig centimeter bij je borstkas vandaan houden, wanneer je een pacemaker hebt.

Ook is het zo dat Apple aanraadt om contact op te nemen met je huisarts wanneer je merkt dat je pacemakers anders reageert. Helemaal wanneer er onlangs een iPhone 12 te dicht bij je borstkas aanwezig was.

Nederlandse Hartstichting

Dergelijk algemeen advies is overigens ook te lezen op de site van de Hartstichting. Daar staat bijvoorbeeld de volgende tekst:

Een draadloze telefoon (DECT) en mobiele telefoon zijn veilig. Bewaar de telefoon niet in de borstzak aan de pacemakerkant en houd de telefoon op minimaal 15 centimeter afstand van de pacemaker.

Computers, laptops, tablets of printers kunnen zonder problemen worden gebruikt. Ook draadloze netwerken zoals wifi en WLAN kunnen geen kwaad. Bij sommige tablets (o.a. de iPad) wordt de cover bevestigd met magneten. Deze magneten kunnen de pacemaker storen als de tablet op de borst ligt, bijvoorbeeld als iemand in slaap valt. Er is geen risico zolang de tablet op minimaal 15 cm van de pacemaker verwijderd is.

Houd ook 15 centimeter afstand van draagbare multimedia-spelers (zoals spelcomputers) en van de controllers of stuurwielen van spelcomputers.

Pas dus op met een pacemaker

Algemeen of niet, dit soort advies kun je beter niet in de wind slaan. Je doet er goed aan je iPhone 12 dus niet in je borstzak te bewaren wanneer je een pacemaker hebt.

Reageer op artikel:
Apple geeft waarschuwing: houd iPhone 12 weg van pacemakers
Sluiten