Noah Korevaar
Noah Korevaar Gadgets 21 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit is het project van Steve Jobs waar Apple’s geheime team aan werkt

Apple werkt aan een project waarmee Steve Jobs begonnen is. Een aantal bronnen hebben een fascinerend tipje van de sluier opgelicht.

Het nalatenschap van Steve Jobs

Bijna alles wat Steve Jobs aanraakte leek in goud te veranderen. Tot zijn dood bleef hij de toekomst van consumentenelektronica bepalen, een visionair om rekening mee te houden. Juist daarom was en is het nog steeds onmogelijk voor Tim Cook aan de hoge verwachtingen te voldoen.

Jobs dacht ver vooruit, waardoor hij nog invloed had op de producten die na zijn dood door Apple werden uitgebracht. Ook daar kwam uiteindelijk een einde aan. Veel nieuwe producten komen geheel uit de koker van Tim Cook en co.

Er is echter een uitzondering op die regel. Uit verschillende bronnen blijkt dat Apple een geheim team heeft dat aan een project werkt dat door Steve Jobs is gestart. Het gaat niet om virtual reality, of een hypermoderne smartphone.

Het is ook geen stukje technologie dat zo futuristisch is dat we het ons niet eens kunnen voorstellen. Sterker nog, voor de gemiddelde lezer zal het antwoord vrij saai zijn. Voor de doelgroep kan het echter hun levens veranderen.

Glucosemeter 2.0: Apple gaat levens redden

Apple’s geheime team werkt namelijk aan sensoren waarmee diabetici continu en gemakkelijk hun bloedsuikerwaarden kunnen meten. Daarmee moeten ze weer de controle krijgen over hun ziekte.

Op dit moment zijn daar glucosemeters voor nodig. De apparaatjes worden verkocht op de manier waarop fabrikanten van scheermesjes ook werken. De machines zijn relatief goedkoop, maar voor elke test heb je een teststrip nodig, die helaas vrij prijzig zijn. Bovendien moet er elke keer weer bloed geprikt worden. Farmaceutische bedrijven zoeken al jaren naar een alternatieve oplossing, met weinig succes. Volgens insiders werkt Apple al sinds 2010 aan zijn eigen oplossing.

Initieel was Steve Jobs van plan om de revolutionaire oplossing in een smartwatch te verwerken. Dan hebben we het waarschijnlijk over de ontwikkelingsfase van de Apple Watch die we nu maar al te goed kennen.

Sterker nog, vlak voor de lancering van het slimme horloge wezen geruchten ook op een ingebouwde glucosemeter. Helaas was Apple naar verluidt toch nog niet tevreden, en werd de implementatie geschrapt.

Hoe en waarom?

Maar waarom is een goede glucosemeter zo belangrijk? Diabetici kunnen ermee bepalen of ze meer insuline nodig hebben. De resultaten van de test helpt ze met het bepalen van de dosering. Een injectie van te veel insuline kan leiden tot een coma of zelfs de dood.

Minstens dertig medewerkers werken aan dit geheime project. Bovendien zijn experts van grote farmaceutische bedrijven ook nauw betrokken bij de ontwikkeling. Het is niet duidelijk of het eindproduct in de Apple Watch verwerkt gaat worden, al werken beide teams wel samen.

Apple’s methode gebruikt licht om dwars door de huid de bloedwaardes te meten. Experts noemen het de meest ingewikkelde uitdaging die ze in hun carrière zijn tegengekomen. Naar verluidt kost het miljarden om de plannen van Apple te realiseren.

Apple is niet de enige die aan een oplossing voor dit probleem werkt. Google werkt met een klein team aan contactlenzen waarmee je bloedwaardes worden gemeten. Een fantastisch stukje competitie. Dit keer gaat het niet om de snelste processor of de beste camera, maar om het redden van levens. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Heb je Apple’s nieuwste product al gezien? De techgigant werkt overigens ook aan een andere techrevolutie, waarmee het de concurrentie waarschijnlijk ver achter zich gaat laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Reageer op artikel:
Dit is het project van Steve Jobs waar Apple’s geheime team aan werkt
Sluiten