Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 21 mei 2019

Amazon, Apple en Google aangeklaagd voor piraterij

Waar de strijd tegen piraterij op het eerste oog misschien wat rustig lijkt, is hij anno 2019 nog steeds in volle gang. Maar waar je normaal gesproken verwacht dat het vooral particulieren zijn die ermee aan de haal gaan, zijn het nu bedrijven als Google en Apple die ervan verdacht worden. Je zou verwachten dat dit de partijen zijn die hun zaken goed op orde hebben, maar niet is minder waar. En dat zorgt voor strijd in de rechtbank.

Piraterij door Google, Amazon en Apple?

Bij piraterij denk je waarschijnlijk aan een hobbyist die de nieuwste aflevering van Game of Thrones illegaal aanbiedt of fans die een paar nummers van Ed Sheeran zonder toestemming binnenhalen. Toch blijkt nu dat bedrijven Google, Apple, Amazon, Pandora en Microsoft ervan verdacht worden illegale muziek te verspreiden. Het gaat om muziek van Harold Arlen, een wereldberoemde componist die verantwoordelijk was voor meerdere Broadway musicals en het nummer Over the Rainbow, bekend van de film Wizard of Oz. Alhoewel de beste man alweer zo’n 30 jaar overleden is vraagt zijn zoon Sam nu om geld.

Sam Arlen beweert namelijk dat de eerder genoemde bedrijven bijdragen aan het illegaal verspreiden van het werk van zijn vader. Er zou samengewerkt worden met zogeheten ‘pirate labels’ die er geen rechten van bezitten, maar er wel geld voor vangen. Alhoewel het rechthebbende label vaak ook op de betreffende platformen vertegenwoordigd is, bieden de pirate labels dezelfde muziek voor een lager bedrag aan. Dit terwijl ze het volgens Arlen niet eens bezitten.

Beeld door: One More Thing

De aanklager geeft daarbij aan dat de betreffende partijen hiervan wel op de hoogte zijn, maar er niks aan doen. Terwijl er een ruime 6000 nummers (!) op die manier worden aangeboden.

Schadevergoeding

De gedupeerde partijen eisen een schadevergoeding. Hoeveel geld ze precies hopen te krijgen is nog niet bekend. Tevens eisen de aanklagers dat Google, Apple, Amazon, Pandora en Microsoft meer actie gaan ondernemen tegen dergelijke piratenlabels. Of de aangeklaagde bedrijven hiervan zelf op de hoogte waren is echter niet bekend. Geen van hen heeft toe nu toe commentaar geleverd.

Reageer op artikel:
Amazon, Apple en Google aangeklaagd voor piraterij
Sluiten