Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 23 apr 2020

Apple en Google lanceren eerste versie corona-app eind deze maand

Tim Cook heeft in een gesprek met Europese Commissaris Thierry Breton meer informatie gegeven over de corona-app. Samen met Google houdt Apple, voor de applicatie, een eerste lanceringsdatum van 28 april 2020 op het oog.

Beide bedrijven werken aan de privacy-gerichte API die contactonderzoek naar COVID-19 makkelijker makend. De applicatie moet werken op Bluetooth en kan je een melding geven wanneer je in contact bent gekomen met iemand die het coronavirus met zich meedraagt. Al krijg je de identiteit van deze persoon niet te zien.

Apple en Google lanceren corona-app op 28 april

Zoals gezegd moet de eerste versie van de app op 28 april verschijnen. Dat komt ook naar buiten door middel van een persbericht. Eerder bericht toonde aan dat we de applicatie in mei konden verwachten, maar die datum is dus naar voren gehaald. Hou er wel rekening mee dat het gaat om een eerste versie van de applicatie.

Apple en Google hebben op het gebied van privacy wat restricties toegepast op de API. Denk hierbij aan het verbergen van de identiteit van de besmette persoon die je bent tegen gekomen. Toch zijn er een paar overheden die deze informatie wel in willen kunnen zien. Daarnaast is er ook interesse in locatiedata. Breton heeft dan ook aangegeven dat Apple en Google de app zo goed mogelijk aan ieders wens moet voldoen. Daarbij noemde de EU-Commissaris geen specifieke voorbeelden.

Coronavirus coronanoodwet
Het coronavirus treft ons allemaal. (Afbeelding: Miroslava Chrienova via Pixabay)

De applicatie zal uitgerold worden door middel van een Google Play Services update op Android. iOS gebruikers kunnen een software-update verwachten voor hun Apple-apparaten. Apple heeft gezegd dat het de technologie voor zoveel mogelijk personen beschikbaar wil stellen. Het lijkt er dus op dat Apple de functionaliteit sowieso naar iOS 13 en iOS 12 zal brengen.

Nederlandse app

De applicatie van Apple en Google zal dus ook in Nederland zijn weg vinden. Dit terwijl we in Nederland zelf ook bezig zijn met het opzetten van een corona-app. Sterker nog: de overheid wil graag twee applicaties hebben. Eentje om symptomen van het virus door te kunnen geven en een zelfde soort app als Apple en Google maken.

Daarvoor zet de overheid zelf een taskforce op, dat is deze week besloten. Benieuwd naar dat verhaal, lees dan hier ons artikel!

Reageer op artikel:
Apple en Google lanceren eerste versie corona-app eind deze maand
Sluiten