Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 mrt 2019

‘Apple, Google en Facebook gaan we in stukken hakken’

Grote Amerikaanse techbedrijven als Facebook, Google en Apple zijn machtig. Te machtig, als het aan Elisabeth Warren ligt. Zij is senator van Massachusetts en presidentskandidate voor 2020. Een potentiële opvolger van Trump dus, de huidige president van de Verenigde Staten.

Apple, Facebook en Google opbreken

Als het aan haar ligt, gaan we vanaf 2020 grote techbedrijven als Amazon en Facebook in stukken hakken. Ook Google en Apple zullen volgens haar de dans niet ontspringen.

Warren wijst erop dat dergelijke partijen te groot zijn, en daardoor niet meer op eerlijke concurrentie kunnen rekenen. De marktwerking is dus verdwenen.

Volgens de presidentskandidate is het kwalijk dat Apple zowel iOS als de App Store in handen heeft, waarin het ook nog eens eigen apps aanbiedt. Dat leidt tot teveel macht, zo stelt Warren in een interview met The Verge. “Óf ze beheren de App Store, óf ze spelen erin.” Niet beiden.

Elisabeth Warren
Elisabeth Warren

Nieuwe wet: de keuze

Ze wil grote techgiganten gaan opsplitsen met een nieuwe wet. Daarbij krijgen partijen als Google, Amazon en Facebook de keuze om óf producten te maken, diensten aan te bieden of een platform voor derden aan te bieden. Maar niet alles tegelijkertijd.

Voorlopig blijft het echter toekomstmuziek. Warren zit voorlopig nog niet in het Witte Huis, en zelfs dan moet een dergelijke wet nog er doorheen komen.

In de ogen van Warren zouden bedrijven die meer dan 25 miljard dollar per jaar verdienen en een platform beheren, gezien moeten worden als neutrale voorziening. Zo kun je het bijvoorbeeld vergelijken met de partij die het elektriciteitsnet beheert.

Meerdere bedrijven bieden diensten aan op dat net, waarbij de netbeheerder niet zelf mee concurreert. Die partij blijft in die zin neutraal. Warren wil hetzelfde bewerkstelligen bij techbedrijven. Zo zou Amazon bijvoorbeeld niet meer zijn eigen Amazon Basics-producten aan mogen bieden op zijn eigen platform.

Warren: “Als je een platform voor verkopers beheert, is het verboden om je eigen producten daar ook te verkopen. Dit zou oneerlijke concurrentie zijn”.

Daarmee doelt de presidentskandidate vooral op het feit dat een Amazon precies weet wat consumenten kopen, en wat andere verkopers aanbieden. Een overzicht dat individuele partijen op Amazon niet hebben. Dat levert volgens Warren een oneerlijk voordeel op.

Toekomstmuziek

In de toekomst die de senator schetst zou Apple opgesplitst worden in verschillende zelfstandig opererende delen. Een deel maakt apps voor macOS en iOS. Een tweede deel beheert de App Store. En een derde deel maakt de hardware.

Voorlopig blijft het echter toekomstmuziek. Warren zit voorlopig nog niet in het Witte Huis, en zelfs dan moet een dergelijke wet nog er doorheen komen. Een proces dat niet over een leien dakje zal gaan, gezien de plannen van Warren verstrekkende gevolgen zullen hebben.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
‘Apple, Google en Facebook gaan we in stukken hakken’
Sluiten