Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 25 apr 2019

Nederland wil meer geld zien van onder andere Apple, Netflix en Google

Bedrijven als Facebook, Apple, Google en Netflix hebben een aanzienlijk groot aandeel in ons dagelijks leven. Dit succes betekent niet alleen vermaak voor ons, maar ook bakken met geld voor de bedrijven. Volgens PVDA moeten deze instanties daarom meer belasting gaan betalen in de vorm van een ‘digitax’. Nederland wil dus geld zien van onze favoriete merken. 

Nederland wil meer geld zien van Apple, Netflix en Google

Volgens PVDA wordt het tijd om bedrijven als Apple, Facebook en Google een extra belasting op te leggen. Er werd vandaag een initiatiefwetsvoorstel gepresenteerd door de partij waarbij duidelijk werd dat techgiganten met een jaaromzet van minimaal 750 miljoen euro meer moeten lappen. Van deze 750 miljoen euro, dat wereldwijd binnengeharkt wordt, moet vervolgens 25 miljoen euro uit Nederland komen. Het voorstel lijkt zich dus vooral te richten op de grote jongens uit de industrie waar Uber, Airbnb, Spotify en Netflix bijvoorbeeld ook bijhoren.

De grote reden dat dit voorstel het daglicht ziet heeft alles te maken met de huidige regeling. Grote techbedrijven betalen anno 2019 weinig tot geen belasting in ons land, omdat deze niet hier gevestigd zijn. Buiten het feit dat dit, volgens de PVDA, oneerlijk is tegenover andere belastingbetalers levert het digitale bedrijven ook een concurrentievoordeel op. Op meerdere fronten dus niet eerlijk, zo meldt de partij. Daarom is het hoogtijd om een digitax in te voeren waarbij er 5% over de digitale omzet die bedrijven in ons land weten te boeken. Dit zou naar verluidt een half miljard euro extra in de kas moeten brengen.

Het idee is alles behalve slecht, maar niet uniek. Landen als Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Oostenrijk en Spanje zijn op dit moment ook bezig met een soortgelijke rekening. Sterker nog: Frankrijk wist het nieuwe plan afgelopen maart al door te drukken. Dat lijkt in eerste instantie in Nederland ook een goede mogelijkheid te worden. In de Tweede Kamer hebben de PVV, SP en VVD zich al achter de regeling gezet. Echter wil die laatste partij er duidelijke internationale afspraken over maken.

Mocht het plan daadwerkelijk aangenomen worden wordt deze in 2020 pas geldig.

Meer Tech?

Helemaal gek van Tech en niets willen missen? Dan is onze podcast WantKast zeker iets voor jou! Thomas en Mark bespreken elke week de meest recente ontwikkelingen, het grootste nieuws en ze delen hun ervaringen! Kortom: echt een podcast voor techliefhebbers zoals jij!

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Reageer op artikel:
Nederland wil meer geld zien van onder andere Apple, Netflix en Google
Sluiten