Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 8 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple bereidt zich voor: is het einde van iTunes in zicht?

Dat iTunes nou niet bepaald een geliefd programma is, is een understatement. Toch heb je de applicatie op Mac nodig voor het afspelen van muziek via Apple Music, het kopen van films en series, het downloaden van podcasts en het beheren van je iOS-apparaten. Apple lijkt aan een rigoureuze oplossing te werken.

Het einde van iTunes

De techgigant is naar verluidt van plan om iTunes in stukjes op te gaan delen. Denk aan een losse app voor podcasts, een losse app voor muziek en een app voor series en films. Precies, apps die al op je iPhone en iPad bestaan dankzij iOS. Voeg daar de recente introductie van universele apps aan toe en je hebt de ideale oplossing voor het pijnpunt dat iTunes heet.

Dit nieuws is afkomstig van Steve Troughton-Smith, een ontwikkelaar die regelmatig in de code van macOS en iOS duikt. Daar stuit hij vaker op grote veranderingen die Apple achter gesloten deuren aan het voorbereiden is.

De ontwikkelaar houdt zijn bewijs nog liever even voor zichzelf, maar gezien zijn uitstekende track record twijfelen we er niet aan. Er staat dus iets in de code van beide besturingssystemen waardoor hij de conclusie trekt dat Apple iTunes in losstaande apps op gaat delen.

Universele apps: welke stappen moeten worden gezet?

Een rigoureuze zet die we wellicht al in juni tijdens WWDC 2019 te zien gaan krijgen. Dan wordt immers de volgende grote update voor macOS onthuld. In macOS Mojave werd al een beginnetje gemaakt het met overzetten van iOS-apps naar macOS. Ook bij de onthulling van de nieuwe TV-app werd de stap naar Mac genoemd.

Met de introductie van universele apps is het meeste werk bovendien al gedaan. De iOS-apps Muziek, iBooks, TV en Podcasts kunnen redelijk snel naar macOS gebracht worden, of zijn zelfs al beschikbaar op macOS.

De universele Woning-app
De universele Woning-app

Het enige grote gat in de overstap van iOS naar macOS en het schrappen van iTunes is het back-ups-gedeelte van de applicatie. Het herstellen en maken van back-ups van je iPhone of iPad is een belangrijke feature, waarvoor ook een losse en op dit moment niet bestaande app nodig zal zijn. De rest zal hoogstens uitgerust moeten worden met wat extra features”

De functies voor het herstellen en back-ups maken van een iPhone en iPad zijn tot nu toe het enige struikelpunt. Dit kan echter ook een aparte app worden. Een overzicht:

  • Muziek > Apple Music (reeds beschikbaar op iOS, kan universele app worden)
  • Audioboeken > iBooks (reeds op de Mac)
  • Films en series > TV-app (komt naar de Mac)
  • Podcasts > Podcasts-app (reeds beschikbaar op iOS, kan universele app worden)
  • iPhone/iPad back-up en sync > Geen vervanger (kan aparte app worden)

?Lees ook dit: Meerdere opvolgers iPhone XR: worden iPhones eindelijk goedkoop?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple bereidt zich voor: is het einde van iTunes in zicht?
Sluiten