Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 13 okt 2020

Apple’s Hi, Speed evenement: alle aankondigingen op een rij

Vanavond was het zover: Apple ging los tijdens het Hi, Speed evenement. Het bedrijf uit Cupertino toonde een aantal nieuwe producten met de wereld. Maar welke producten zijn dat precies?

In de afgelopen maanden gingen de geruchten al rond en vanavond zien we of deze geruchten kloppen of niet. In dit artikel praten we je bij over alle aankomende producten!

HomePod mini

Apple startte de avond met de introductie van de HomePod mini. De geruchten voor de kleinere slimme speaker gingen al even rond, maar vanavond is hij dus officieel aangekondigd. Het apparaat heeft de vorm van een klein bolletje en is voorzien van volumeknoppen aan de bovenkant. De bovenkant is ook voorzien van verlichting die van kleur kan veranderen. Backlit touch control, noemt Apple dat.

De focus van de HomePod mini ligt logischerwijs op geluidkwaliteit. Het apparaat heeft één driver, twee passieve radiatoren en een acoustic waveguide aan de onderkant. De HomePod mini is voorzien van computational audio, dat ervoor zorgt dat de geluidkwaliteit volledig is afgestemd op je omgeving. De slimme speaker draait op de S5 chip van Apple zelf en is voorzien van U1 Ultra Wide Band chip. Hierdoor is de speaker ook helemaal klaar voor de toekomst.

De mini (Afbeelding: Apple)

Uiteraard biedt de HomePod mini ondersteuning voor verschillende diensten. Denk hierbij aan TuneIn, Amazon Music en Apple Music. Spotify wordt (nog) niet ondersteund. Uiteraard werkt de slimme speaker ook met Siri, de slimme assistent van Apple. Deze is dusdanig geoptimaliseerd, zodat hij stemmen kan herkennen. Dit is belangrijk voor de verbinding met je iPhone. De HomePod mini maakt contact met de iPhone van de persoon die vraagt om een verbinding.

Wanneer de slimme speaker in verbinding staat met je iPhone, is het mogelijk om verschillende taken uit te voeren. Denk hierbij aan het aanpassen van de temperatuur in huis, het checken van je agenda of om berichten te sturen.

Intercom

Apple introduceerde ook de nieuwe functionaliteit Intercom. Het is hiermee mogelijk om berichten te sturen door je huis heen. Met je stem!

Handig voor mensen die verschillende HomePods in huis hebben staan. Maar voor het geval er maar één Homepod in huis is, is het goed om te weten dat andere producten ook ondersteund worden. De berichten komen ook binnen op je iPhone, iPad, CarPlay, AirPods en Apple Watch.

Intercom (Afbeelding: Apple)

De HomePod mini is vanaf 16 november 2020 beschikbaar in de kleuren wit en Space Grijs. Het apparaat kost $99! Of deze ook naar Nederland gaat komen, is nog niet bekend.

iPhone 12

Apple richt zich tijdens het evenement ook op 5G. Iets dat centraal staat in de gehele line-up. Alle iPhone 12-modellen zullen voorzien zijn van 5G-ondersteuning. Apple begint met het reguliere model. Deze is beschikbaar in vijf verschillende kleuren:

  • Blauw
  • Groen
  • Rood
  • Zilver
  • Space Grijs
De verschillende kleurenopties (Afbeelding: Apple)

Het uiterlijk van de smartphone is veranderd en heeft ontzettend veel weg van de iPad Pro. De smartphone is voorzien van vlakke randen en is 11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter dan zijn voorganger.

Het toestel is voorzien van een 6.1-inch Super Retina XDR OLED scherm. Deze beschikt over een pixeldichtheid van 460ppi, een helderheid van 1200nits en is twee keer scherper dan de iPhone 11. De iPhone 12 biedt ondersteuning voor HDR 10 en Dolby Vision.

Apple maakt in de iPhone 12 gebruik van Ceramic Shield om het glas van de smartphone nog sterker te maken. Hierdoor is de telefoon beter bestendig tegen schade. Zo geeft Apple deze telefoon vier keer meer kans om een val te overleven.

De kleurenopties (Afbeelding: Apple)

iOS geoptimaliseerd voor 5G

Apple heeft de smartphone volledig geoptimaliseerd voor 5G-ondersteuning. De iPhone 12 ondersteunt de meeste 5G-bands. In ieder geval meer dan welke andere smartphone dan ook. Daarnaast maakt de nieuwe smartphone gebruik van Smart Data Mode. Hierdoor gebruikt de iPhone 12 automatisch LTE wanneer je geen hoge snelheden nodig hebt.

Dankzij de U1 Ultra-Wide band chip is het mogelijk om een hoge snelheid te halen en te behouden. Ook wanneer je op een drukke plek bent. In de ideale situatie behaal je met de iPhone 12 een internetsnelheid van 3.5 GBPS. Iets dat dus ook het geval moet zijn in drukke gebieden.

Ceramic Shield (Afbeelding: Apple)

Apple’s A14 Bionic chip

Net als de iPad Air (2020) is ook de iPhone 12 voorzien van de nieuwe A14 Bionic processor. Het gaat om een 5-nanometer chipset die de smartphone 50% sneller maakt dan zijn voorganger. Hij beschikt over een 6 core CPU en 4 core GPU. Die laatste zorgt ervoor dat de smartphone 50% beter is op het gebied van grafische prestaties.

De iPhone 12 dankzij de 16-core neural engine beter in machine learning.

A14 overview (Afbeelding: Apple)

Camerasysteem iPhone 12

De iPhone 12 is, zoals verwacht, voorzien van een dual-camerasysteem. Deze bestaat uit een 12-megapixel Ultra-Wide camera en een 12-megapixel Wide camera. Die laatste is voorzien van een nieuwe lens die is opgebouwd uit 7 elementen. Het zorgt er onder andere voor dat de camera 27% beter presteert bij minder licht.

Ultra-Wide lens (Afbeelding: Apple)

Zoals je gewend bent van Apple beschikt het camerasysteem over de Night Mode. Dit is de modus waarmee je ‘s-avonds alsnog heldere foto’s kan maken zonder flits. Een functionaliteit die vanaf nu ook beschikbaar is voor de selfiecamera. In het verlengde daarvan is het ook mogelijk om een goede Time-Lapse video te schieten in de avonduren.

De nieuwe lens (Afbeelding: Apple)

Draadloos opladen via MagSafe

Het is mogelijk om je iPhone 12 op te laden met MagSafe. Deze technologie kenden we eerder van de oudere MacBook-modellen, maar komt nu dus ook naar de iPhone. Hierdoor is het mogelijk je telefoon op te laden via een magnetische oplader. De accessoire waarmee gebruik te maken is van deze technologie heeft veel weg van de Apple Watch oplader.

Apple introduceert ook de MagSafe dual-charger. Deze opklapbare oplader zorgt ervoor dat jij je iPhone en je Apple Watch tegelijkertijd op kan laden!

MagSafe Duo (Afbeelding: Apple)

Geen oplader in de doos

Toen Apple het milieu praatje begon te houden, voelden we de bui al hangen. Het bedrijf uit Cupertino levert de nieuwe iPhone 12 in een kleiner doosje. Iets wat ervoor zorgt dat er geen adapter en geen oordopjes meer meegeleverd worden.

Daarnaast maakt Apple de stap naar USB-C nog niet. Het bedrijf uit Cupertino heeft de iPhone 12 voorzien van een lightning-port aansluiting.

Het kleinere doosje van de iPhone 12. (Afbeelding: Apple)

De iPhone 12 is vanaf €909 te koop.

iPhone 12 mini

Naast de reguliere iPhone 12, kunnen we dit jaar ook een mini-variant verwachten. Het toestel is de kleinste, dunste en lichtste 5G-smartphone van de markt.

Qua specificaties en ontwerp zijn de iPhone 12 mini en de reguliere iPhone 12 gelijk. Het enige verschil is het formaat. De mini is voorzien van een 5.4-inch beeldscherm, waar de iPhone 12 dus over een 6.1-inch scherm beschikt.

Naast een iPhone 8 (Afbeelding: Apple)

De iPhone 12 mini is vanaf €809 te koop.

Apple iPhone 12 Pro (Max) een feit

De kleurenopties (Afbeelding: Apple)

Apple kondigt vanavond uiteraard ook de iPhone 12 Pro (Max) aan. Deze topmodellen zijn uiteraard ook voorzien van de ceramic shield afwerking. Beter bestendig tegen vallen dus. Het toestel is beschikbaar in de kleuren:

  • Zilver
  • Graphite
  • Goud
  • Blauw

Het scherm van de iPhone 12 Pro is 6.1-inch, waar het beeldscherm van de Pro Max 6.7-inch groot is. Hiermee is de iPhone met het grootste beeldscherm ooit een feit. Hieronder de 12 Pro vergeleken met de 11 Pro:

11 Pro naast de 12 Pro (Afbeelding: Apple)

En de 11 Pro Max vergeleken met de 12 Pro Max:

11 Pro Max vs 12 Pro Max (Afbeelding: Apple)

Camerasysteem

Beide modellen hebben een triple-camerasysteem die beiden voorzien zijn van Deep Fusion-ondersteuning. Deze ondersteuning is overigens niet alleen beperkt tot het camerasysteem aan de achterkant, maar is ook in de selfiecamera te vinden.

Dat camerasysteem aan de achterkant bestaat overigens uit een 12-megapixel Ultra-Wide camera, 12-megapixel Wide camera en een 12-megapixel telefotolens.

Het camerasysteem (Afbeelding: Apple)

Opvallend aan het camerasysteem is dat de iPhone 12 Pro Max voorzien is van meer functionaliteiten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met telephoto zoom 5X in te zoomen. Daarnaast is de wide-camera voorzien van een sensor die 47% groter is dan bij de Pro.

Het camerasysteem is voorzien van Sensor-shift optical image stabilization, dat best wel uniek is voor op een smartphone. Het is mogelijk om 5000 keer per seconde te corrigeren, wat 5 keer meer is dan bij het vorige model. Een trillende hand is dus geen probleem meer. Daarnaast introduceert Apple AppleProRAW voor de iPhone. Hiermee is het mogelijk om foto’s tot in de detail na te bewerken op je iPhone. Nog betere foto’s met je smartphone maken dus!

Op alle camerasystemen van de Pro-modellen is het mogelijk om gebruik te maken van HDR video recording. Je hebt via deze modus toegang tot 10-bit HDR, waardoor je beelden 60 keer meer kleur laten zien. Het is daarnaast de eerste smartphone waarmee het mogelijk is om te bewerken met Dolby Vision HDR. Een erg goede manier om je 4K beelden in 60 frames per seconde zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen.

Dolby Vision (Afbeelding: Apple)

LiDAR op de iPhone 12 Pro (Max)

De iPhone 12 Pro en Pro Max zijn beide voorzien van de LiDAR scanner. Hiermee heb je toegang tot meer Augmented Reality mogelijkheden. Een toevoeging die we kennen van de iPad Pro (2020). Het is mogelijk om objecten en kamers te scannen.

LiDAR maakt zowel met foto’s als met video’s gebruik van autofocus voor situaties met slechte belichting.

LiDAR (Afbeelding: Apple)

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 Pro met 128GB is vanaf €1159 te koop. De iPhone 12 Pro Max is te koop voor €1259. Uiteraard ook hier 128GB opslagcapaciteit.

De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zijn vanaf 16 oktober te bestellen en worden vanaf 23 oktober geleverd. De iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max zijn pas vanaf 6 november te bestellen en worden vanaf 13 november geleverd.

Goed om te weten dat de iPhone 11 nog steeds beschikbaar blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple’s Hi, Speed evenement: alle aankondigingen op een rij
Sluiten