Home 16 apr 2018 Noah Korevaar

Een goedkopere HomePod gaat Apple’s probleem niet oplossen ?

Apple‘s HomePod is nou niet bepaald een daverend succes. Naar verluidt vallen de verkopen tegen, met uitpuilende voorraden in Apple Stores. Naar verwachting zal Apple slechts een fractie van het geplande aantal units verkopen in 2018.

Flopt Apple HomePod nu al?

Met een prijskaartje van 349 dollar is het een van de meest prijzige slimme speakers. Ruim in het territorium van Sonos, en boven de Google Home en Amazon Echo. En dat terwijl de HomePod in vele opzichten een stuk beperkter, en minder slim is.

Niet alleen omdat Siri nog steeds matig is, maar ook door de geslotenheid die Apple kenmerkt. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld enkel Apple Music gebruiken. Ja, er zijn manieren om Spotify alsnog werkend te krijgen, maar het is allesbehalve ideaal.

Apple HomePod
Apple’s HomePod

Hoe kan Apple dit probleem oplossen? Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat het bedrijf al kijkt naar een goedkopere HomePod. Net zoals je een kleinere Echo en de Home Mini hebt. Naar verluidt zou een dergelijk model de helft van zijn grotere broer gaan kosten.

Toch zal dat volgens experts niet gaan helpen. De prominente Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft nu zijn duit in het zakje gedaan. De expert wist in de afgelopen jaren keer op keer de plannen van Apple te onthullen, dankzij zijn bronnen binnen de leveranciersketen van het bedrijf.

De lagere prijs verandert immers niks aan het feit dat Apple’s product qua features en gebruikservaring niet met Amazon Alexa en Google Assistant kan concurreren.

Een naam om serieus te nemen dus. Tegenover investeerders deed hij pessimistische voorspellingen: “We begrijpen dat de markt verwacht dat er vijf tot tien miljoen units in 2018 verkocht gaan worden,” aldus Kuo. “Maar onze voorspelling is dat de speaker tussen de 2.0 en 2.5 miljoen units blijft steken.”

Dat is wel heel pessimistisch, maar Kuo is hier niet de enige in. Ook hij wijst op de hoge prijs van de speaker. Het prijskaartje zou volgens hem de vraag hebben verbrijzeld.

HomePod

Goedkopere variant gaat niet helpen

Hij erkent dat Apple’s speaker excellent geluid kan produceren, maar Apple‘s ongeïnspireerde gebruikservaring gooit volgens Kuo roet in het eten. Volgens hem is Siri te beperkt ten opzichte van de concurrentie. Sterker nog, daardoor ziet hij de huidige staat van Apple’s stappen in kunstmatige intelligentie somber in.

Juist daarom denkt hij dat een goedkopere variant niet gaat helpen. Althans, op de lange termijn. Volgens Kuo zal het op de korte termijn meer verkopen opleveren, maar blijft de lange termijn een probleem. De lagere prijs verandert immers niks aan het feit dat Apple‘s product qua features en gebruikservaring niet met Amazon Alexa en Google Assistant kan concurreren.

Google Home
Google Home

In dat opzicht is er goed nieuws: de huidige HomePod kan ook gered worden. Alles hangt af van Siri: kan Apple snel genoeg zijn assistent naar een hoger niveau tillen? Nu Google’s voormalige hoofd van AI en de man achter Google Assistant bij Apple werkt, is er hoop.

Het zal echter ook een verandering in strategie vereisen. Apple zal zijn deuren moeten openen voor andere streamingdiensten, naar Apple Music. Of dat ooit gaat gebeuren, blijft de vraag. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

?Lees ook: Apple komt met goedkopere iPhone SE, duurdere iPhone X

Reageer op artikel:
Een goedkopere HomePod gaat Apple’s probleem niet oplossen ?
Sluiten