Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 24 nov 2017

Onstuimige geschiedenis: Apple’s HomePod was eerst helemaal geen slimme speaker

De Amazon Echo is sinds 2014 op de markt en Apple komt vier jaar later met een antwoord in de vorm van de HomePod. Waarom heeft het zo lang geduurd? Omdat de HomePod helemaal niet bedacht is als ‘slimme’ speaker, meldt Bloomberg vandaag.

Volgens reporter Mark Gurman was Apple sinds 2012 besluiteloos over de HomePod. Het apparaat begon als nevenproject van een aantal engineers en de ontwikkeling werd diverse malen geannuleerd.

HomePod bedacht als gewone speaker

Nevenprojecten zijn gebruikelijk bij Apple. Engineers krijgen de tijd om zelf aan nieuwe ideeën sleutelen, zolang dit niet ten koste gaat van hun echte werk. De HomePod ontstond uit onvrede over de geluidskwaliteit van andere draadloze speakers. Apple-engineers zochten een manier om de geluidskwaliteit te verbeteren en kwamen uit bij Beamforming. Deze techniek stemt het geluid op de akoestiek van een kamer af en wordt ook in de definitieve versie van de HomePod gebruikt.

Verkoop als accessoire

Door de jaren heen werd met diverse ontwerpen geëxperimenteerd. Van een vierkante doos vol speakers tot een hoge, staande zuil. De HomePod heeft alle vormen gezien. Volgens Gurman waren managers besluiteloos en werd de ontwikkeling meermaals in de ijskast gezet. In 2016 besloot Apple de speaker toch als accessoire op de markt te brengen. De ontwikkeling werd door de afdeling die ook achter de AirPods zit overgenomen. Later dat jaar werden tests in diverse ruimtes uitgevoerd om de klank op de proef te stellen. Amazon opende ondertussen het ecosysteem van de Echo en Alexa voor ontwikkelaars.

Siri-team pas op laatste moment betrokken

Volgens Bloomberg werd het Siri-team pas in 2016 op de hoogte gebracht van het bestaan van de HomePod. Siri zou niet de focus zijn en moest alleen Apple Music kunnen bedienen. Apple’s aanpak is daarmee precies het tegenovergestelde van Amazon. De Echo richtte zich eerst op spraakbediening en de integratie van services van derden. De geluidskwaliteit is niet zo van belang.

Apple heeft dit idee behouden. De HomePod is vooral een goede spreker voor Apple Music en Siri kan alleen Apple’s eigen muziekdienst bedienen en basale verzoeken afhandelen. HomePod-apps zijn beperkt tot herinneringen, notities en chats. Bovendien communiceren apps voor de speaker eerst met de iPhone, die het verzoek doorstuurt naar de bijbehorende iOS-app. De Amazon Echo werkt juist standalone.

Wat Bloomberg niet weet te verklaren is waarom Apple de introductie van de speaker heeft uitgesteld. De speaker zou aanvankelijk eind 2017 beschikbaar zijn, maar Apple liet onlangs weten dat het begin 2018 wordt. Dan weten we of de focus op geluidskwaliteit overtuigend genoeg is.
Dit artikel verscheen als eerste op Onemorething.nl.

Reageer op artikel:
Onstuimige geschiedenis: Apple’s HomePod was eerst helemaal geen slimme speaker
Sluiten