Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 31 dec 2017

Zal Apple het wel redden in de slimme speaker arena of is de strijd nu al verloren?

Steeds meer mensen kopen slimme speakers voor hun smarthome, waardoor ook steeds meer bedrijven interesse beginnen te tonen in de slimme speaker markt. Op het moment is Amazon de leider in deze arena en ook Google doet het goed met de verschillende Google Home apparaten. Apple probeert zich ook te wurmen tussen de rest van de slimme speakers, maar het lijkt erop dat de iPhonemaker het nog behoorlijk moeilijk gaat krijgen met de HomePod.

Slimme speakers massaal verkocht tijdens feestdagen

Dit jaar zou Apple ook komen met een slimme speaker. Helaas kondigde het bedrijf een paar weken gelden aan dat de verwachte HomePod toch niet op tijd klaar zou zijn voor de feestdagen en dat de lancering zou worden uitgesteld. Dat is jammer, want tijdens de feestdagen zijn er nou net behoorlijk wat slimme speakers verkocht. Amazon laat weten dat De Echo Dot en de Fire TV Stick afstandsbediening met Alexa bij de best verkochte producten behoren en dat ze zelfs de best verkochte producten waren in alle categoriën op Amazon.

amazon echo
Echo Dot

HomePod een stuk duurder

Helaas deed Apple‘s HomePod dit jaar nog niet mee aan het festijn, wat jammer is aangezien mensen in de mood waren voor slimme speakers. Maar het is de vraag of klanten de HomePod hadden gekozen in plaats van een Echo Dot, ook al was de HomePod al wel in de winkel. Het aantrekkelijk aan de Echo Dot is namelijk de lage prijs. Normaal gesproken kost hij rond de 60 euro en met de feestdagen is hij zelfs nog in prijs verlaagd. Op het moment is hij bij de Duitse Amazon te koop voor 35 euro. De prijs van de HomePod wordt echter 349 dollar, wat omgerekend 290 euro. We weten dat Apple echter bijzondere omrekentabellen gebruikt als het gaat om Nederland en de HomePod zal hoogst waarschijnlijk toch duurder zijn dan 290 euro.

HomePod
HomePod

Strijd nu al verloren?

Het is dus de vraag of Apple het zal redden met zijn dure speaker ussen de andere al bewezen en goedkopere producten en of de strijd niet eigenlijk bij voorbaat al verloren is. Daarbij is Apple‘s slimme speaker meer gericht op audio en minder op het slimme aspect. Dit zorgt ervoor dat de speakers van Amazon en Google waarschijnlijk ook nog eens slimmer zullen zijn.

In ieder geval zullen we het dit jaar meemaken. Op de Apple website staat dat we de HomePod begin 2018 kunnen verwachten. Het kan natuurlijk zomaar dat het een gigantisch succes wordt en dat Siri de smarthomes helemaal overneemt. Maar het kan ook anders verlopen.

BGR

Reageer op artikel:
Zal Apple het wel redden in de slimme speaker arena of is de strijd nu al verloren?
Sluiten