Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 19 sep 2018

Apple HomePod slaat totaal niet aan (en dit is de oplossing)

Apple heeft tijdens zijn iPhone-event van afgelopen week geen nieuwe HomePod onthuld. De fabrikant werkt naar verluidt aan een tegenhanger voor de Google Home Mini. De HomePod kwam pas in februari dit jaar uit, dus het is voor nu nog te vroeg voor een budgetmodel.

Apple HomePod slaat niet aan

Toch vraagt de markt daar wel om, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Eerder dit jaar bleek al dat Apple’s slimme speaker ver achterbleef ten opzichte van Amazon en Google. Niet alleen qua marktaandeel, maar ook qua verkoopcijfers in dezelfde periode.

Ach, dachten we toen, wellicht komt het allemaal nog op gang. Een rapport van onderzoeksbureau CIRP wijst nu echter op het tegendeel. Aan het einde van juni had Apple’s slimme speaker in de Verenigde Staten slechts een marktaandeel van 6 procent.

Apple Store HomePod

In de smartphonemarkt heeft Apple schijnbaar geen last van zijn hogere prijzen. De fabrikant verkoopt misschien minder toestellen dan de grootste concurrenten, maar maakt veel meer winst. De meest recente iPhones zijn zelfs duurder dan hun voorgangers. Tim Cook reageerde onlangs op de ophef.

Waar blijft de betaalbare oplossing?

Terug naar slimme speakers. Uit de verkoopcijfers blijkt bovendien dat de kleinere varianten van de concurrentie het een stuk beter doen. De Google Home Mini heeft een aandeel van 40 procent. Meer dan de helft van de consumenten met een Amazon Echo, hebben de kleinere Echo Dot.

De vraag is dus duidelijk, maar Apple heeft er nog geen antwoord op. Toch is het marktaandeel niet een absolute indicator van succes. 6 procent is veel te weinig, daar niet van, maar uiteindelijk focust Apple zich op winst. Android beslaat meer dan 85 procent van de smartphonemarkt, maar toch maakt Apple in verhouding meer winst.

Ook ligt de focus bij de techgigant meer op het verbreden van zijn ecosysteem. Juist nu de smart home-strijd losbarst, is het belangrijk om consumenten aan je te binden. Juist daarom is de volgende conclusie uit het rapport zorgwekkender: slechts 2 procent van de Amerikaanse Apple-gebruikers hebben een HomePod gekocht.

Apple HomePod

Kan Apple alsnog en opnieuw gaan slagen met zijn merkwaardige prijsstrategie? De strijd is nog niet gestreden, maar het is allesbehalve een hoopgevende start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CIRP

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple HomePod slaat totaal niet aan (en dit is de oplossing)
Sluiten