Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 10 jul 2018

Apple HomePod beleeft belabberd 2018 (en de komende jaren zien er niet beter uit)

Apple’s HomePod blijkt allesbehalve het gigantische succes te zijn waar men op hoopte. Eerder dit jaar kwam een rapport naar buiten dat er slechts twee tot vier miljoen exemplaren verscheept gaan worden in 2018.

Apple HomePod: mager 2018

Een voorspelling dus. Toen werd dat nog weggewuifd als voorbarig doemgeroep, zoals je vaker ziet gebeuren rondom Apple. Hoe vaak hebben we wel niet gelezen dat de nieuwste iPhone een grote flop was, om vervolgens te ontdekken dat het tegendeel waar is?

Helaas lijkt het er steeds sterker op dat de pessimistische inschattingen rondom de Apple HomePod wel kloppen. De cijfers blijken accuraat te zijn, zo beweert onderzoeksbureau Canalys nu op basis van verkoopaantallen en data van winkels.

Apple Homepod

Laten we beginnen met het goede nieuws: de markt voor slimme speakers blijft flink groeien in 2018. Naar verwachting zullen er wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verscheept worden. Dat is een groei van 150 procent, ten opzichte van vorig jaar.

Vijftig procent van de markt zal in handen zijn van Amazon. De online gigant timmert hard aan de weg met zijn Echo-speakers. Google heeft echter in korte tijd rap marktaandeel gewonnen: 30 procent van de markt wordt beslagen door Google Home en andere speakers met Google Assistant.

En op de derde plek? Daar vind je Apple, met naar verwachting slechts vier procent van de taart. Dat komt neer op ongeveer vier miljoen verkochte HomePods in 2018. Een zeer mager marktaandeel, en totaal niet in lijn met de vorige succesnummers van de techgigant.

Ook al blijkt deze data niet te kloppen, wat zeer onwaarschijnlijk is, dan alsnog zal het om een zeer laag percentage gaan. Ook vijf, acht of tien procent is een magere positie voor een bedrijf als Apple.

Apple Homepod

Hoop voor komende jaren?

Ach, de HomePod is slechts sinds februari te koop en in maar een paar markten beschikbaar. Een flinke handicap dus. Toch voorspelt Canalys dat ook de komende jaren er beroerd uit zien voor de Apple HomePod.

Naar verwachting zullen de totale verkopen van slimme speakers op 310 miljoen units komen te liggen, in 2022. Men verwacht op basis van de huidige markt dat Apple dan een marktaandeel van tien procent zal hebben.

Google zal tegen die tijd hoogstwaarschijnlijk Amazon evenaren, met een marktaandeel van 34 procent. Daarvoor moet het marktaandeel van de Echo-serie dus slinken, wat gezien het feit dat andere merken nu pas hun debuut maken, zeer aannemelijk is.

Voorlopig is het dus zeer, zeer onwaarschijnlijk dat Apple koploper wordt op het gebied van slimme speakers. Gezien de flinke winstmarges van de HomePod zal dat echter niet al te veel effect hebben op de bottom line van het bedrijf. Maar toch, in de grotere trend rondom smart home is het zorgelijk voor de toekomst.

Reageer op artikel:
Apple HomePod beleeft belabberd 2018 (en de komende jaren zien er niet beter uit)
Sluiten