Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 12 apr 2018

Apple’s HomePod is in de problemen: verkopen vallen sterk tegen

Apple is vaak niet de eerste met een nieuw product, maar komt juist met gepolijste en geperfectioneerde versies ervan. Geen koploper, maar wel de beste optie voor de consument. Althans, dat is het idee. Voor de HomePod geldt hetzelfde.

Verkopen Apple HomePod vallen tegen

Slimme speakers zijn immers al jaren verkrijgbaar. De ontwikkeling van de Apple HomePod verliep op alles behalve rolletjes. Sterker nog, tot laat in de ontwikkeling was het naar verluidt überhaupt de vraag of het product nog wel uitgebracht zou gaan worden.

Maar goed, nu is de speaker dan eindelijk op de markt. Kan Apple de markt voor slimme speakers snel veroveren? Het antwoord lijkt nu een flinke nee te zijn. Dit keer was Apple wellicht echt te laat, hoe gepolijst dan ook. Amazon timmert al enkele jaren aan de weg met de zeer populaire Echo-familie.

Apple HomePod

Hetzelfde geldt voor Google, met de Google Home en Home Mini. Allemaal producten die een stuk minder kosten dan de HomePod, waar je 349 dollar voor neer moet leggen. Dat heeft naar verluid geleid tot sterk tegenvallende verkoopcijfers.

Volgens insiders zijn de orders voor productiepartners eind maart drastisch bijgesteld. Na de eerste tien weken is slechts een marktaandeel van tien procent bereikt. Ter vergelijking: Amazon heeft 73 procent met zijn Echo, en Google verrassend genoeg 14 procent met de Home. Een product dat in slechts een paar markten verkrijgbaar is, en minder talen dan Siri spreekt.

Is het toch tijd voor een HomePod Mini, of een lagere prijs?

Analisten wijzen bovendien op een sterk teruglopende vraag naar de HomePod, slechts drie weken na de lancering. In de meeste Apple Stores loopt de voorraad flink op, terwijl er maar een paar units per dag verkocht worden.

Natuurlijk gaan de feestdagen en een bredere lancering helpen, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Dit is niet de knallende start waar Apple, analisten en experts op rekenden. Niet alles wat de fabrikant aanraakt verandert automatisch in goud.

Apple HomePod

Hoe doen de Amazon Echo en Google Home het?

Dat is nu meer dan duidelijk. Het nieuws wordt bovendien bevestigd door bronnen binnen de leveranciersketen van Apple. De projectie voor de totale verkopen voor 2018 liggen op 7 miljoen exemplaren, en 11 miljoen in 2019.

Voor de Amazon Echo liggen die getallen op maar liefst 29 miljoen in 2018, en 39 miljoen in 2019. Ook Google gaat Apple met gemak voorbij streven, met 18 miljoen in 2018 en 32 miljoen in 2019.

Is het toch tijd voor een HomePod Mini, of een lagere prijs? Check hier vijf redenen om juist wel (of niet) de Apple HomePod aan te schaffen.

?Lees ook: Waarom Sonos Apple’s HomePod niet als bedreiging ziet

Bloomberg

Reageer op artikel:
Apple’s HomePod is in de problemen: verkopen vallen sterk tegen
Sluiten