Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 4 dec 2018

Huawei deelt opnieuw klappen uit aan Apple en Samsung

De wereldwijde smartphonemarkt is afgelopen kwartaal met 1.4 procent gegroeid. Dat beweert het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner op basis van eigen onderzoek. Naar schatting zijn er in Q3 van 2018 389 miljoen toestellen verscheept. De meeste jaar-over-jaar groei kwam van Huawei, die Apple opnieuw een flinke klap uitdeelde.

Huawei deelt opnieuw klappen uit

De Chinese fabrikant verscheepte in het derde kwartaal in totaal 52 miljoen toestellen. Daarmee haalt Huawei voor het tweede kwartaal op rij Apple in. Apple wist in Q3 45.7 miljoen iPhones te verschepen.

Ook andere grote Chinese partijen wisten opnieuw groei neer te zetten, tegen de trend van de markt in. Xiaomi (33.2 miljoen) en OPPO (30.6 miljoen) beginnen samen met Huawei steeds meer de markt te domineren. Dat is een ontwikkeling die naar verwachting de komende jaren door zal gaan zetten.

Apple Huawei verkoopcijfers

Samsung maakt zich zorgen, Apple niet

Tot Huawei in 2020 Samsung inhaalt, zoals de Chinese fabrikant zelf al heeft beweerd. Daarvoor is echter nog flinke groei nodig: Samsung stond in het derde kwartaal van dit jaar nog steeds op nummer 1, met afstand: 73.4 miljoen verscheepte toestellen. Dat is echter een stuk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de Koreaanse fabrikant de 85.6 miljoen verscheepte exemplaren aantikte.

Daarmee worden eerdere geruchten dat het minder gaat met de mobiele divisie van Samsung bevestigd. De fabrikant liet onlangs al weten dat het opnieuw competitief wil worden in goedkopere segmenten door innovatieve features eerst of sneller naar mid-range toestellen te brengen. In dat segment veroveren Chinese concurrenten rap terrein.

Apple zakt steeds verder weg in de top 3, maar dat is allesbehalve zorgwekkend. De gemiddelde iPhone is de afgelopen jaren ook een stuk prijziger geworden. De techgigant maakt nog steeds verreweg de meeste winst van alle partijen op de lijst. Apple gaat vanaf zijn volgende financiële rapport ook geen verkoopcijfers meer delen, omdat de focus onder andere verschuift naar Apple’s diensten.

Gartner

Reageer op artikel:
Huawei deelt opnieuw klappen uit aan Apple en Samsung
Sluiten