Mark Hofman
Mark Hofman Tech 5 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Apple, Huawei en Samsung het slachtoffer van nieuwe handelsstrijd

Apple, Samsung, LG en Huawei zijn mogelijk het slachtoffer van een nieuwe handelsstrijd. Waar de Verenigde Staten en China hun gekibbel tijdelijk hebben gepauzeerd, lijken Zuid-Korea en Japan de nieuwe boosdoeners te zijn. En dat kan zomaar een groot probleem met zich meebrengen voor de OLED-schermen van smartphones.

Apple, Huawei en Samsung slachtoffer van nieuwe handelsstrijd

Terwijl China en de Verenigde Staten de handelsoorlog op een lager pitje hebben gezet, zijn het nu Japan en Zuid-Korea die moeilijk doen tegenover elkaar. Vanaf vandaag stopt Japan met het leveren van gefluoreerd polyimide en hoogzuiver waterstoffluoride. Je zou in eerste instantie denken dat dit weinig te maken heeft met de smartphone-industrie, maar dat is alles behalve waar. Producenten als Apple, Samsung, Huawei en LG zouden zelfs slachtoffer worden van het stoppen van de levering. Het materiaal wordt namelijk door LG en Samsung gebruikt in de productie van smartphone displays in Zuid-Korea. Daarbij zijn deze ook te vinden in de productie van geheugenchips van Samsung en SK Hynix Inc.

Japanse exporteurs hebben vanaf nu toestemming nodig van de regering om de materialen te leveren aan Zuid-Korea. En het krijgen van die toestemming kan een tijdrovende taak zijn, gezien het feit dat het verwerken van ieder verzoek tot wel 90 dagen kan duren. De lange wachttijd zorgt ervoor dat de productie van Samsungs en LG’s OLED-panelen een stuk langzamer verloopt dan normaal. Iets dat direct impact heeft op bijvoorbeeld de Apple iPhone, dat gebruik maakt van deze panelen. Uiteraard heeft dit ook invloed op de producten van LG en Samsung zelf.

Mogelijk tekort aan OLED panelen dit jaar

Naast het nemen van diplomatische maatregelen, valt er voor Zuid-Korea weinig te handelen. Het kan bijvoorbeeld een klacht indienen bij de World Trade Organization (WTO), maar daar houdt het dan ook wel een beetje bij op. Het indienen van zo’n klacht, en de verwerking ervan, kan flink wat tijd kosten. En in die tijd zijn het Apple, Huawei, LG en Samsung die mogelijk schade oplopen bij de hele situatie.

Op dit moment zijn er niet heel veel leveranciers die het aantal leveringen van OLED panelen, zowel op het gebied van kwaliteit als kwantiteit, naar Apple’s wensen kunnen leveren. Mocht de strijd nog enige tijd aan blijven houden, dan kunnen producenten in 2019 toch echt flink wat problemen krijgen. Zou zou de hele handelsstrijd een serieuze impact kunnen hebben op de iPhone productie. Apple laat de productie van LCD panelen voor de iPhone XR (en oudere modellen) in handen van Japan Display, maar de lat ligt voor dat bedrijf nog veel te hoog om ook kwalitatief hoogwaardige OLED panelen te produceren. Zeker als het aan Apple’s productie-eisen moet voldoen. Hetzelfde bedrijf verzorgt ook de productie van de AMOLED-schermen van de Apple Watch, maar in vergelijking met de grote schermen van de iPhones is dat hele andere koek.

Apple iPhone Xr review design

Kortom: Apple moet op zoek naar een andere oplossing wanneer Japan en Zuid-Korea er niet uit gaan komen. Iets dat ook geldt voor bedrijven als Samsung, Huawei en LG. Maar als we kijken naar hoe snel de richting van een handelsstrijd kan wijzigen (hallo China en Amerika), dan moeten we ons niet te snel zorgen gaan maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple, Huawei en Samsung het slachtoffer van nieuwe handelsstrijd
Sluiten