Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 7 mei 2018

Check hoe Steve Jobs alles veranderde met de originele iMac

Je zou bijna vergeten dat Apple twintig jaar geleden niet de techgigant van nu was. Steve Jobs stond in 1998 op het podium, als interim CEO, om de originele iMac te onthullen. Een product dat Apple uit de sleur wist te trekken en ze deed uitgroeien tot de oppermachtige gigant die we nu kennen.

De originele iMac: het kantelpunt voor Apple

6 mei 1998 was een absoluut kantelpunt voor het bedrijf. Achteraf is het moeilijk om in te beelden hoe inventief en controversieel de originele iMac was. Niet alleen vanwege het kleurrijke, transparante design.

Waar de iPhone 7 op controversiële wijze afscheid nam van de headphone jack, gold dat in 1998 voor USB. Apple schrapte met de iMac een flink aantal traditionele ports die je op vrijwel elke computer kon vinden. Geen drive voor floppy’s, geen SCI, ADB of GeoPort.

Apple iMac Steve Jobs

De helft van die namen zegt je waarschijnlijk niks. Door Apple. De originele iMac legde de focus op USB, ook voor de muis en het toetsenbord. Nu de standaard in de industrie, toen een controversiële beslissing. Zeer controversieel.

In die context is het dus de vraag of we Apple bij elke drastische maatregel moeten afkraken. Ze hebben immers al eerder bewezen dat ze de norm kunnen veranderen, de status quo.
Apple iMac Steve Jobs

Maar goed, terug naar de originele iMac. Een van de meest verbluffende features was de connectiviteit. Destijds moest je upgraden naar een modem om met het internet te verbinden. De originele iMac had er al eentje ingebouwd.

Gebruikers hoefden enkel de stekker in het stopcontact te steken, en de telefoonlijn te verbinden. In 1998 was dat absoluut mindblowing. Jeff Goldblum demonstreerde het op meesterlijke wijze in deze klassieke reclame.

De Macs van nu

Vier jaar later gooide Apple het roer qua design om. De iMac G4 omarmde LCD, met een dun scherm op een halfronde basis. Slechts twee jaar later werd de designtaal geïntroduceerd die de basis vormde van de Macs die we nu kennen: de iMac G5.

Apple iMac Steve Jobs

Steve Jobs leeft niet meer, en Apple’s huidige succes is om de iPhone gebouwd, in plaats van de Mac. Kan Apple nog een keer indruk maken met de ultieme laptop en computer? Dat blijft voorlopig de vraag. In de tussentijd kun je nog een keer genieten van de verbazingwekkende onthulling van de originele Mac:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Check hoe Steve Jobs alles veranderde met de originele iMac
Sluiten