Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 feb 2019

Flinke degradatie: Apple niet meer ‘s werelds innovatiefste bedrijf

Apple heeft veel te danken aan zijn imago als innovator, als de grote speler die voor technologische doorbraken zorgde. De iPhone en iPad hebben hun stempel op de complete markt gedrukt.

Apple als innovator

De afgelopen jaren zagen we die kant van Apple echter steeds minder terug. Het bedrijf bleef zijn huidige gadgets verbeteren, maar de industrie veranderende innovatie bleef uit.

Dat zie je haast pijnlijk duidelijk terug in de jaarlijkse lijst van Most Innovative Companies, samengesteld door de gereputeerde publicatie Fast Company.

Apple introduceerde met de iPhone X niet alleen een kenmerkend design, maar liep ook jaren voor op de concurrentie met Face ID

Meest innovatieve bedrijven

Op die lijst staan de vijftig meest innovatieve bedrijven van dit moment. Althans, over het afgelopen jaar. In 2018 prijkte Apple bovenaan die lijst, op de eerste plek dus. Dat had het bedrijf te danken aan de AirPods en de iPhone X.

Apple introduceerde met de iPhone X niet alleen een kenmerkend design, maar liep ook jaren voor op de concurrentie met Face ID.

De iPhone XS is in contrast slechts een kleine upgrade. Dat zie je ook terug in de lijst van 2019, want Apple staat dit keer ‘slechts’ op de 17e plek.

Die positie kreeg het bedrijf dankzij de krachtige A12 Bionic-chip, al zouden wij vooral naar de ECG-functionaliteit van de Apple Watch 4 wijzen.

Apple A12 Bionic chip

Topscoorders

De top 50 wordt geleid door bedrijven waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Meituan Dianping en Grab zijn de absolute topscoorders. Beide apps worden gebruikt door honderden-miljoenen gebruikers in Azië en bieden een breed scala aan diensten aan. Van het regelen van een taxi tot het bestellen van filmtickets.

De derde naam in het lijstje is wel zeer bekend, ook hier: NBA. Een opvallende naam die je niet op zo’n lijst verwacht, maar Fast Company prijst het bedrijf voor de stappen die het heeft gezet in eSports en streamingdiensten.

Hopelijk komt Apple later dit jaar weer met echte innovatie op de proppen. Check hier de complete lijst van 2019.

Reageer op artikel:
Flinke degradatie: Apple niet meer ‘s werelds innovatiefste bedrijf
Sluiten