Tech 13 mrt 2019 Mark Hofman

Apple lanceert binnenkort iOS 12.2: dit kunnen we verwachten

Waar iPhone en iPad gebruikers waarschijnlijk al bezig zijn met de opvolger van hun huidige producten of de komst van iOS 13, moet het huidige besturingsysteem uiteraard ook nog bijgewerkt worden. Apple maakt zich op voor de komst van iOS 12.2 dat aanzienlijk veel wijzigingen met zich mee lijkt te brengen. Wat is er nieuw? We zetten het voor je op een rij!

Apple komt met nieuwe instellingen

De nieuwe software-update van Apple zorgt voor aanzienlijk veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van instellingen. Zo krijgt de gebruiker mee controle over de schermtijd en lijkt de Kaarten-app iets meer naar eigen smaak in te stellen.

Apple heeft de schermtijd feature voorzien van iets meer nauwkeurigheid. Waar het eerder alleen mogelijk was om tijdslimieten in te stellen voor bepaalde apps, is het nu mogelijk om het allemaal iets breder te trekken. Zo kun je met iOS 12.2 ook een limiet per dag instellen, wat handig is als je in de weekenden iets meer gebruik wil maken van je iPhone of iPad. Wat dat betreft heb je meer controle en dat is toch wel een beetje waar iOS 12.2, vooral voor de instellingen, een beetje om draait.

Zo zien we dat de update van Apple ook zorgt voor meer controle over HomeKit, en dan met name de Woning-app. Zo kun jij, als eigenaar van de speakers en TV, beter bepalen wie wel en wie niet met de apparaten aan de haal mogen. Het is dus mogelijk om mensen toegang te geven, maar deze mensen moeten eerst verbonden zijn met hetzelfde netwerk als de apparaten. Wanneer die persoon dat doet is het feest overigens nog niet van start, jij moet eerst nog beslissen of deze persoon daadwerkelijk controle krijgt over de woning.

Apple iOS 12.2 update
Beeld door: One More Thing

Daarbij is de Kaarten-app ook voorzien van meer opties om de dienst volledig naar eigen zin in te stellen. Heb je een klein iPhone scherm of gebruik je het liever in horizontale modus? Dan is het beeld, met de weersverwachting en de luchtkwaliteit, bijzonder druk. Met de nieuwe update kun je ervoor kiezen om hier een einde aan te maken.

Vernieuwingen voor Safari

Apple heeft uiteraard ook een standaard browser op je iPhone en iPad geïnstalleerd. Safari krijgt in iOS 12.2 ook voldoende nieuwe features. Denk hierbij aan betere bescherming tegen tracking. Apple heeft nieuwe maatregelen genomen tegen website en advertentie-trackers. Deze worden geactiveerd via cookies, maar dat gebeurt net iets te makkelijk op dit moment. Althans, volgens de producent die Cross-site tracking sneller gaat blokkeren.

Op het gebied van veiligheid en privacy valt er overigens nog meer te halen. Safari gaat je beter waarschuwen wanneer je op een onveilige website zit. De waarschuwing lijkt voornamelijk voor websites te zijn die geen gebruik maken van httpss. Daarnaast worden web-apps, die steeds populairder lijken te worden, voorzien van een aantal nieuwe functies. Het algemene resultaat is dat deze applicaties meer voelen als de apps uit de App Store. Kortom: deel-menu’s, offline werking en betere detectie in de zoek-app van Apple.

Apple iOS 12.2 update
Beeld door: One More Thing

Verbindingen, App Store en Animoji

Op het gebied van verbindingen heeft iOS 12 ook de nodige wijzigingen te bieden. Tijdens CES 2019 werden we bijvoorbeeld verrast door een samenwerking tussen Samsung en Apple. Het ging over AirPlay 2 dat ook op de smart TV’s van de Zuid-Koreaanse producent ondersteunt gaat worden. Daarbij zal de ondersteuning, welke in iOS 12.2 langzaam uit begint te rollen, ook voor toestellen van o.a. LG en Sony lanceren. Daarbij krijgt de afstandsbediening van Apple TV ook een nieuw design en is het mogelijk om het kastje te bedienen met Siri. Dat zal overigens ook gelden voor televisies die verbonden zijn met AirPlay 2.

Daarbij zien we ook nog een aantal tweaks op het gebied van de App Store en Animoji. Die laatste wordt door Apple voorzien van vier gloednieuwe personages. Deze verschijnen in de vorm van een giraffe, babyhaai, uil en zwijn. De App Store krijgt meer opties voor kortingen op abonnementen in de App Store. Op dit moment konden alleen gratis proefperiodes en introductiekortingen aangeboden worden door ontwikkelaars.

Apple iOS 12.2 update
Beeld door: One More Thing

Overige iOS 12.2 tweaks en beschikbaarheid

iOS 12.2 gaat dus flink wat wijzigingen doorvoeren voor zowel iPhone als iPad. We hebben de grootste zaken besproken, maar ook deze tweaks zijn doorgevoerd:

  • Interface Wallet-app voorzien van zwarte knoppen (waren eerst blauw)
  • Wallet-app gaat laatste transactie onder kaarten Apple Pay tonen
  • Apple Nieuws voorzien van een nieuw icoon (nog niet beschikbaar in Nederland)
  • iPhone-naam, software-versie en overige informatie vanaf nu te vinden in de “Info” tab van de “Algemeen” instelling.

Wanneer het besturingsysteem precies beschikbaar wordt is niet bekend, maar de verwachting is dat hij eind deze maand te downloaden is.

 

One More Thing

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple lanceert binnenkort iOS 12.2: dit kunnen we verwachten
Sluiten