Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 16 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Alles wat je moet weten over iOS 13: nieuwe features, release en meer!

In juni gaat het WWDC van start, de conferentie waar Apple CEO Tim Cook de volgende versie van iOS gaat onthullen. iOS 13 dus. Er volgen naar verwachting nog twee kleinere updates voor iOS 12, maar toch is er al een hoop van iOS 13 om naar uit te kijken. We zetten de meest actuele verwachtingen voor je op een rijtje.

iOS 13 onthulling

Op 3 juni barst het feest los. Om 19:00 Nederlandse tijd zal Cook het podium betreden om ons een voorproefje te geven. Alles wat je hieronder leest, is gebaseerd op geruchten. Qua software is het altijd lastig te beoordelen wat betrouwbaar is. Hardware lekt door fabrieken en rondslingerende prototypes. Software is in dat opzicht ongrijpbaar. Alles blijft binnen de muren van Apple. Toch weten we al verrassend veel.

Een nieuw homescreen

Sinds 2007 heeft Apple het startscherm, je homescreen dus, eigenlijk amper gewijzigd. App-icoontjes op een rijtje, that’s it. Waar je op Android bijvoorbeeld mooie en handige widgets in kunt zetten, blijft iOS qua functionaliteit op dat vlak zeer beperkt.

Het doorgaans goed ingelichte Bloomberg beweert dat Apple daar al met iOS 12 verandering in wilde brengen. Doordat toen de focus naar stabiliteit en snelheid verschoof is die ingrijpende twist uitgesteld. Naar iOS 13 dus. Wat de veranderingen precies in gaan houden, is helaas niet duidelijk. Het nieuwe homescreen komt naar verluidt echter vooral goed tot zijn recht op iPads.

Dark Mode

Vorig jaar kreeg macOS eindelijk een Dark Mode. Oftewel, zoveel mogelijk zwart en meer rust voor je ogen. iOS 13 brengt naar verluidt dezelfde functionaliteit naar iOS 13. De shift van wit naar zwart is bovendien extra handig met de OLED-schermen van de iPhone XS en XS Max. Zwart is echt zwart omdat die specifieke pixels namelijk uitgezet worden. Dat levert bovendien een betere accuduur op.

Is er dan ook slecht nieuws? Zeker. Een vrij vers gerucht wijst erop dat Dark Mode niet direct bij de lancering in iOS 13 zal zitten. Naar verwachting komt Dark Mode iets later, eind 2019. De ontwikkeling zou achterlopen waardoor de functionaliteit uitgesteld is tot iOS 13.1. Neem dat detail echter met een korrel zout.

Multitasking, exemplaren en vensters

Apple benadrukt bij de lancering van nieuwe iPads continu de productiviteitsfactor. Allemaal leuk en aardig, maar iOS blijft op dit moment te beperkt om echt werk gedaan te krijgen. Daar wil het bedrijf naar verluidt met iOS 13 verandering in brengen. Naar verluidt kun je meerdere exemplaren van dezelfde app draaien, is multitasking sterk verbeterd en kun je rekenen op… vensters.

iOS 13 multitasking

Daarbij moet je denken aan de manier waarop je applicaties op macOS gebruikt. Vensters die je kunt verschuiven, van grootte kunt veranderen, die elkaar kunnen overlappen. Dat werk. Een open-sourceproject genaamd PanelKit geeft je alvast een voorproefje van hoe dat zou kunnen werken. Al met al lijkt Apple dus een flinke productiviteitsboost op de planning te hebben staan!

iOS 13 multitasking

Betere Mail-app

De Mail-app van iOS is nou niet bepaald… slim. Het achtergebleven kindje moet het steevast afleggen tegenover concurrenten als Gmail. iOS 13 gaat daar volgens doorgaans goed ingelichte bronnen verandering in brengen. Denk aan nieuwe functies als het automatisch categoriseren van bepaalde mails en de mogelijkheid om mails te snoozen.

Undo

Je kunt al jaren gebruik maken van een undo-functie in iOS. Oftewel, acties ongedaan maken. Dat kun je enkel doen door je iPhone of iPad te schudden. Oftewel, niemand maakt er gebruik van. Apple gaat dat probleem tacklen door een nieuwe gesture toe te voegen in iOS 13. Door met drie vingers over je toetsenbord te swipen kun je snel een actie ongedaan maken.

Lettertypes

Ook wordt het naar verluidt een stuk makkelijker om nieuwe lettertypes te installeren. in iOS 12 moet je daar op dit moment nog moeilijk voor doen met certificaten, maar daar komt straks verandering in. Geruchten wijzen erop dat je straks met één druk op de knop klaar bent.

iOS 13 lancering en bèta

Allemaal leuk en aardig, maar wanneer kunnen we dan met iOS 13 aan de slag? De definitieve versie komt in de tweede of derde week van september uit. Oftewel, tegelijkertijd met de nieuwe iPhones.

Als je daar niet op wilt wachten, dan is er gelukkig ook goed nieuws. Apple houdt altijd een publieke bèta. Die kwam de afgelopen jaren steeds op 26 juni beschikbaar, dus de kans is groot dat je ook dit jaar weer eind juni aan de slag kunt gaan met de nieuwste versie van iOS. Pas echter wel op: er kunnen nog flinke bugs in zitten.

Op welke apparaten werkt iOS 13?

Er is hier nog niks officieel over bekend, maar gezien voorgaande jaren kunnen we wel een redelijke inschatting maken. Apple ondersteunde met iOS 12 nog apparaten met de A7-chip, die alweer uit 2013 stamt. Mogelijk maakt Apple dit jaar de stap naar minimaal de A8-chip. Dat zou betekenen dat onderstaande Apple gadgets iOS 13 krijgen:

iPhone: XS, XS Max, iPhone XR, X, 8 (Plus), 7 (Plus), 6s (Plus), 6 (Plus), SE
iPad: 12,9‑inch Pro (1e en 2e generatie), 10,5‑inch Pro, 9,7‑inch Pro, 6e generatie (2018), 5e generatie (2017), Air 2, Air, mini 4
iPod: iPod touch (6e generatie)

Meer Apple?

In onze eigen podcast WantKast praten we je wekelijks bij over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Tech. Uiteraard kan een merk als Apple daarbij niet ontbreken. We bespreken de laatste in’s en out’s van het bedrijf en delen onze mening.

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over iOS 13: nieuwe features, release en meer!
Sluiten