Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 14 dec 2018

iOS-update moet verbod op Apple iPhone in China tenietdoen

Qualcomm vecht een verbod op import én verkoop in China aan. Vorige week stemde de rechter in op een verbod van iPhone 6s tot iPhone X. Met een nieuwe rechtszaak probeert Qualcomm nu ook de 2018-modellen te verbieden. Apple heeft de modellen echter niet uit de verkoop gehaald, en werkt nu aan een software-update die het verbod moet tenietdoen.

iOS-update in China

Het bedrijf uit Cupertino heeft de rechter in China gevraagd om de uitspraak te herzien. Op de achtergrond werkt het hard aan een software-update voor iOS-gebruikers in China. De update bevat kleine aanpassingen, en heeft waarschijnlijk betrekking tot het aanpassen van grootte van afbeeldingen én het managen van apps op een touch screen. De klacht van Qualcomm is namelijk gebaseerd op twee software-patenten op dit gebied. Volgens Apple ontneemt deze update “de mogelijke bezorgdheid over het nakomen van de uitspraak”. De aparte versie van iOS, die alleen in China zal uitrollen, wordt in de loop van volgende week verwacht. Dat meldde het bedrijf vandaag aan persbureau Reuters. Daarnaast maakte het bedrijf duidelijk dat het, naar eigen geweten, de uitspraak van de rechter niet overschrijdt met de verkoop van de huidige modellen.

iOS 12
Een update voor iOS 12 moet het verbod in China opheffen

Geen “blijvende schade” Qualcomm

Vorige week sommeerde de rechter nog dat Qualcomm gelijk had in de zaak tegen Apple. De uitspraak was dan ook dat iPhones tot en met de iPhone X niet meer mogen worden verkocht. Qualcomm en Apple lijken de uitspraken beiden anders te interpreteren. Waar de chipmaker duidelijk inziet dat de iPhones niet meer mogen worden verkocht, ligt dit volgens Apple meer genuanceerd. Want hoewel er over een verbod met per directe ingang wordt gesproken, zou Qualcomm geen “blijvende schade” oplopen als Apple de iPhones blijft verkopen. En dat is juist de reden waarom een rechter, in een gecompliceerd geval als deze, normaal gesproken geen voorlopige uitspraken doet. Wat het nu dus wel heeft gedaan.

Apple schetst doemscenario

Volgens Apple zou niet alleen het eigen bedrijf onder een verbod lijden. Ook de Chinese fabrikanten, consument én de staat, die hierover belasting ontvangt, de dupe zijn van het verbod. Qualcomm zou een bedrag van $34,54 miljoen aan apple hebben betaald om eventuele financiële schade op te vangen. Het bedrijf achter de iPhone zou bereid zijn om het dubbele bedrag terug te betalen om het verbod te schorsen. Ondertussen eist Qualcomm dat ook de nieuwste iPhones in China moeten worden verboden.

Reageer op artikel:
iOS-update moet verbod op Apple iPhone in China tenietdoen
Sluiten