Apple moet iPhone-bezitters betalen: krijg jij ook geld?

In de Verenigde Staten was er via een zogenaamde class-action suit een rechtszaak aangespannen tegen Apple door bezitters van de oudere modellen iPhone. Zij stelden dat Apple er door middel van een iOS-update voor zorgde dat de oude smartphones langzamer werden en dat de batterij sneller leeg ging.

Op die manier zou Apple er voor willen zorgen dat gebruikers sneller zouden gaan overstappen naar een nieuwe iPhone. Dit om te voorkomen dat gebruikers jaren hetzelfde oude model gebruiken. En die rechtszaak is voor de gebruikers een succes geworden.

Apple betaalt voor je oude iPhone

In plaats van terecht te komen in een lang juridisch gevecht heeft Apple besloten om nu te schikken in deze rechtszaak rondom de oude iPhone. Op die manier verdwijnt ook de schuldvraag, wat voor een bedrijf als Apple met een betrouwbaar imago zeer belangrijk is. De schikking bestaat uit een bedrag van 500 miljoen dollar dat gereserveerd wordt om gedupeerden te compenseren. Dit bedrag is enkel bedoeld voor Amerikaanse consumenten. Als je een oude iPhone in Nederland hebt, kun je fluiten naar je geld.

iPhone 7
De iPhone 7 (Afbeelding: OneMoreThing)

De gebruikers van modellen de volgende modellen kunnen hun geld terugvragen:

  • iPhone 6 (Plus)
  • iPhone 6s (Plus)
  • iPhone 7 (Plus)
  • iPhone SE

De bovenstaande toestellen moeten draaien op iOS 10.2.1.

25 dollar per gebruiker

Het zou gaan om een bedrag van 25 dollar per gebruiker, tenzij dat totale bedrag hoger uitpakt dan de 500 miljoen dollar. Als er geen animo is onder de gebruikers, dan kun je juist meer krijgen. Apple moet in elk geval 310 miljoen dollar uitkeren aan de gebruikers. Zij moeten dan waarschijnlijk wel kunnen bewijzen dat ze zo’n telefoon hebben bezit. Hopelijk hebben ze dus een digitale aankoopbon nog in hun mail zitten.

Een sterk argument van de partij die Apple had aangeklaagd was te vinden in het feit dat snel na de berichten van een langzamere iPhone de prijs van een batterij om te vervangen van 29 dollar werd verhoogd naar 79 dollar. Apple zelf stelt dat de sneller leeglopende batterijen met andere factoren had te maken.

Reageer op artikel:
Apple moet iPhone-bezitters betalen: krijg jij ook geld?
Sluiten