Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple’s gecancelde voorganger van iPhone uit 1993 duikt op in video

Het verleden van de meeste techgiganten kan anno 2019 nog steeds verrassingen met zich mee brengen. Mooi voorbeeld: er is een nieuwe video opgedoken van de Apple WALT, een ‘slimme’ telefoon uit 1993. Het gaat om een functionerend prototype van Apple’s eerste poging om een telefoon te maken. De voorganger van de iPhone.

WALT: de iPhone uit 1993?

De video werd gedeeld door de bekende Apple leaker Sonny Dickson. De tech is indrukwekkend. Althans, in de context van het jaar 1993. Het herkennen van je handschrift, een adresboek en zelfs navigatie: het zit er allemaal op. Maar dan wel zonder kleur en met behoorlijk pijnlijke laadtijden.

WALT stond voor Wizzy Active Lifestyle Telephone. Catchy! Het was geen mobieltje dat je in je zak kon steken, maar een vaste telefoon. De WALT werd door Apple aangekondigd in 1993 en leende elementen van Mac en Newton. Een ambitieuze en hybride gadget dus.

Aantekeningen maken, je bankrekening checken, telefoongesprekken sturen, faxes. Zeker voor die tijd was de WALT een revolutionair apparaat, zeker op papier. Helaas is de opvallende telefoon nooit uitgekomen, en het is ook zeker niet de bedoeling dat het publiek ‘m te zien zou krijgen.

Zeer zeldzaam en gecanceld

Er zijn slechts een handjevol prototypes geproduceerd, waarvan eentje voor 8.000 dollar werd geveild in 2012. Verder zijn er geen video’s of andere uitgebreide beelden van de gecancelde gadget te vinden. Juist daarom is de leak Sonny Dickson zo opvallend.

De WALT werd samen met de PinLite gecanceld, een soort vroege iPad gebaseerd op de PowerBook Duo. Als je de onderstaande video kijkt, dan snap je ook wel waarom. De performance is… matig. Check bijvoorbeeld hoeveel moeite de software heeft om de stylus bij te houden. Het gaat om een prototype, maar toch, het is nou niet bepaald hoopgevend.

Ach, uiteindelijk leidden dit soort stappen tot de introductie van de iPhone. Een absolute game-changer.

?Check ook dit: Apple maakt (stiekem) einde aan veelbesproken betaalde dienst

Apple WALT Apple WALT Apple iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Sonny Dickinson

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple’s gecancelde voorganger van iPhone uit 1993 duikt op in video
Sluiten