Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 15 nov 2018

Apple verdient steeds minder aan jouw iPhone dan je denkt

De smartphonemarkt ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. Flagships zijn een stuk prijziger geworden, vooral aan de kant van Apple. Maar maakt de techgigant dan ook meer winst per iPhone? Een grafiek van The Information op basis van data van TechInsights schetst een intrigerend overzicht.

Apple’s iPhone winstmarges

De grafiek laat treffend Apple‘s prijsstrategie over de jaren heen zien. De iPhone X was vorig jaar groot in het nieuws omdat het de eerste iPhone was die meer dan 1000 dollar kostte. Toch zijn de winstmarges opvallend genoeg alleen maar gaan dalen sinds 2009.

Ja, dat lees je goed. Als we de doorgaans betrouwbare data van TechInsights moeten geloven, dan maakte Apple relatief het meeste winst met de iPhone 3GS. Sindsdien heeft Apple steeds meer technologie en componenten van hogere kwaliteit toegevoegd, waardoor het bedrijf meer kosten maakt.

De iPhones met de kleinste winstmarges zijn de goedkopere modellen, zoals de iPhone SE. Dat toestel had een Amerikaans prijskaartje van 399 dollar, terwijl de componenten bij elkaar neer kwamen op 186.70 dollar. Dat is een winstmarge van 53 procent.

Apple iPhone winstmarges

De meest winstgevende iPhone had een winstmarge van 74 procent. Let daarbij er wel op dat de kosten van onderzoek, personeel en winkels niet meegenomen wordt. Toch schept het relatief wel een goed beeld wanneer je de data van alle iPhones naast elkaar zet.

De laatste jaren maakt het bedrijf dus minder winst op elke iPhone die er verkocht wordt. Je hoeft je echter verre van zorgen om Apple te gaan maken. De iPhones zijn slechts verantwoordelijk voor 20 procent van alle verscheepte smartphones, maar pikt 87 procent van alle winst in de industrie.

Apple probeert meer en meer in een telefoon te stoppen. Daardoor worden toestellen steeds complexer en daardoor duurder,” aldus Al Cowsky, manager van kostenanalyses bij TechInsights.

De grafiek laat overigens niet zien hoe Apple meer geld verdiend met varianten met meer opslaggeheugen. Daar zit flink wat geld: het verschil tussen de 512GB en 64GB varianten van de iPhone XS Max qua componentkosten is voor Apple 70 dollar. Het verschil in prijs voor de consument? 350 dollar. Ka-ching!

?Check ook: Sharp Aquos R2 Compact: dé smartphone met een dubbele notch

The Information

Reageer op artikel:
Apple verdient steeds minder aan jouw iPhone dan je denkt
Sluiten