Apple’s twee gezichten: bedrijf speelt alsnog met je privacy na verbreken belofte

Apple staat er om bekend de privacy van haar gebruikers goed te waarborgen. En dit mag ook wel want met de nieuwe Face ID op de iPhone X heeft het techbedrijf toegang tot nog meer persoonlijke data van gebruikers. Nu blijkt dat Apple wellicht van plan is uitgerekend deze data te gaan delen met derden.

Sharing is niet altijd caring, Apple

Apple gaat waarschijnlijk de data die wordt verzameld door middel van de gezichtsherkenning van de iPhone X delen met derden, zo blijkt uit een overeenkomst die op Apple’s website te vinden is. Deze overeenkomst druist tegen de beloften in die het techbedrijf in september tijdens de onthulling van de iPhone X deed over de privacy van gebruikers. Daar werd gezegd dat de gegevens uitsluitend op de smartphone zelf zouden worden opgeslagen en hier goede versleuteling voor zou worden gebruikt.

Volgens de overeenkomst voor ontwikkelaars over de iPhone X hebben app-ontwikkelaars toegang tot de visuele data van de facial mapping, de technologie die wordt gebruikt voor de Face ID. Ze hebben alleen geen toegang tot de achtergrond van deze data waarmee de telefoon wordt ontgrendeld. Apple claimt dat dit laatste is versleuteld in de iPhone zelf, en dat zelfs Apple-medewerkers geen toegang tot deze informatie hebben.

Face ID

Dit neemt niet weg dat ontwikkelaars nog steeds toegang hebben tot een soort van ‘map’ van de gebruikers’ gezicht, samen met data over zeker vijftig verschillende gezichtsuitdrukkingen die een ontwikkelaar vertelt hoe jij precies je wenkbrauwen of je mond beweegt.

Misbruik van Face ID wordt bestraft

Er zijn natuurlijk wel een aantal restricties met betrekking tot de overeenkomst. Apple zegt bijvoorbeeld dat de data nooit gebruikt mag worden voor marketing- of reclamedoeleinden. Ook kan de data niet worden gebundeld en verkocht aan grote databedrijven.

Daarnaast verbiedt het techbedrijf app-ontwikkelaars om profielen of andere anonieme gebruikers aan te maken door de facial mapping-informatie te gebruiken. Wanneer een van de regels in de overeenkomst wordt overtreden dan wordt de ontwikkelaar uit de App Store verbannen.

Face ID

Apple’s twee gezichten

Ondanks de vele restricties in de overeenkomst is het toch opmerkelijk dat een bedrijf dat zo veel claimt te geven om de privacy van haar gebruikers, deze zeer persoonlijke informatie die wordt verzameld met de Face ID bereid is af te staan aan derden. Ondanks dat Apple goed is in het aanpakken van overtreders van overeenkomsten, is het lastigste deel vaak gebleken het opsporen van de overtreders.

De Face ID van Apple’s nieuwe iPhone werkt niet altijd even accuraat. Tenminste, niet wanneer je hem écht uitdaagd. Met een eeneiige tweeling bijvoorbeeld. Doorstaat de smartphone de test? Bekijk het hier zelf.

Reageer op artikel:
Apple’s twee gezichten: bedrijf speelt alsnog met je privacy na verbreken belofte
Sluiten