Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 jul 2018

Apple zet grote stap: prestaties nieuwe iPhones gelekt

We zijn alweer over de helft van 2018, de tijd gaat snel. Dat betekent dat de geruchtenmolen rondom de volgende iPhones ook op gang begint te komen. Waarschijnlijk zitten er drie modellen in de pijplijn van Apple. Maar hoe zit het met de specificaties? Een gelekte benchmarktest geeft alvast voorzichtig antwoord op die vraag.

Benchmarktest iPhone X Plus duikt op

Het gaat om een vermeende benchmarktest van de “iPhone 11,2”. Dat doet een belletje rinkelen, gezien de iPhone X eerder opdook met de codenamen “iPhone 10,3” en “iPhone 10,6”. Het gaat hier dus hoogstwaarschijnlijk om de volgende generatie.

De generatie die in september onthuld zal worden dus. De gelekte benchmarktest kwam tevoorschijn in de database van Geekbench, een tool waarmee de prestaties van toestellen gemeten kunnen worden. De mysterieuze en onaangekondigde iPhone draaide tijdens de test op iOS 12.

Benchmarktest iPhone X Plus

We zullen je niet langer in spanning laten: de prestaties zijn zijn niet veel beter dan die van de Apple iPhone X. In de single-core modus scoort het toestel 4.600 punten, en in de multi-core modus worden 11.000 punten binnengeharkt.

Wees echter niet teleurgesteld, want dit is juist een mooi begin. De komende maanden gaat Apple waarschijnlijk pas iOS 12 optimaliseren voor de hardware. Het aantal punten dat de onaangekondigde iPhone scoort zal dus nog significant toenemen.

Verder valt het op dat de kloksnelheid van de A12-chip in de nieuwe iPhone ook hoger ligt dan die van de iPhone X. Er wordt een bescheiden sprong van 2,39 GHz naar 2,49 GHz gemaakt. De grote onthulling van deze leak is echter het volgende detail: de nieuwe iPhone (iPhone X Plus?) heeft 4GB aan werkgeheugen.

Neem dit soort details voorlopig met een korrel zout, maar dat zou het de eerste iPhone met zoveel werkgeheugen maken. De iPhone 8 heeft ‘slechts’ 2GB, en de iPhone X en iPhone 8 Plus moeten het met 3GB doen. Wat overigens meer dan genoeg is, gezien de hoge mate van optimalisatie waar Apple om bekend staat.

 

4GB lijkt zeer weinig vergeleken met de nieuwste toestellen van bijvoorbeeld OnePlus en Samsung, die al richting de 8GB gaan. Voor iOS is 3GB en zelfs 2GB echter meer dan genoeg. Toch wordt het interessant hoe Apple op dat vlak wil gaan innoveren. Het bedrijf zet flink in op augmented reality, en daar is werkgeheugen wel zeer belangrijk.

Hoe dan ook is nu het startschot gegeven voor de onvermijdelijke barrage aan geruchten en leaks rondom de iPhones van dit jaar. Apple gaat er waarschijnlijk drie onthullen, dus verwacht een (verwarrende) lading aan gelekte details de komende maanden!

?Lees ook: Hyper kondigt vijf nieuwe USB‑C‑docks aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

One More Thing

Reageer op artikel:
Apple zet grote stap: prestaties nieuwe iPhones gelekt
Sluiten