Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 23 okt 2018

Waar staat de R van de Apple iPhone Xr eigenlijk voor?

De codenamen achter smartphones behoren tot de grootste technologische mysteries van ons tijdperk. Apple‘s alternatieve hardware telefoons zijn altijd voorzien van een ‘S’ en de nieuwe, goedkopere, iPhone Xr van een ‘R’. Maar waar staan die letters nou eigenlijk voor? Weinig mensen wisten het, maar Apple’s Phil Schiller komt met het verlossende antwoord. 

Apple’s betekenis voor de ‘S’ en ‘R’

Phil Schiller, Senior VP Marketing bij Apple, vertelde in een interview met Engadget over de codenamen. Veel mensen vragen zich al jaren af waar de ‘S’ in toestellen als de iPhone 5S, 6S en XS voor staan. Een vraag die met de komst van de iPhone Xr weer nieuw leven krijgt. We weten allemaal dat de X voor 10 staat, maar de overige letters blijven een mysterie. Een mysterie waarvan het antwoord overigens een stuk minder spectaculair is dan we hoopten.

De betekenis van de letters zijn minimaal. Ze betekenen namelijk niet zo veel en staan eigenlijk helemaal nergens voor. Die ‘R’ in de nieuwe iPhone Xr klinkt dus heel interessant, maar betekent eigenlijk niks. Althans, officieel gezien dan. Phil Schiller laat weten dat de letters voor hem wel een betekenis hebben.

iPhone Xs

Phil is namelijk gek van auto’s en andere voertuigen die snel gaan. In die wereld staan de ‘R’ en ‘S’ voor sportauto’s die heel bijzonder zijn. Omdat de iPhones in zijn opzicht ook bijzonder en snel zijn is het wat hem betreft een perfecte match. Maar dat is een persoonlijke kwestie.

Elke keer anders

Dat de letters geen betekenis hebben is overigens iets van de laatste jaren. In de eerste jaren van de ‘S’ versies was er wel degelijk over nagedacht. Bij de iPhone 3GS stond de letter voor “Speed”, waar hij bij de iPhone 4S voor Siri stond. Met de release van de iPhone 5S en 5C is Apple vervolgens gestopt met het geven van een uitleg. De ‘S’ was inmiddels een begrip geworden in de technologische wereld en had geen uitleg meer nodig. Iets waar Apple met de komst van de iPhone SE een uitzondering voor maakte. De letters ‘SE’ stonden, volgens diezelfde Phil Schiller, voor Special Edition.

Echter zet Apple met de XS, XS Max en Xr de trend voort: de letters betekenen vrij weinig.

Reageer op artikel:
Waar staat de R van de Apple iPhone Xr eigenlijk voor?
Sluiten