Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 6 dec 2018

Leverancier maakt doembeeld iPhone XR compleet

Na alle doemberichten rondom de verkoopcijfers van de nieuwe iPhones besloot Apple onlangs te reageren. De boodschap was duidelijk: de iPhone XR is elke dag sinds de lancering de best verkochte iPhone geweest.

Apple iPhone XR verkoopcijfers

Een mooi bericht, maar dat zegt natuurlijk alsnog niks over hoe het toestel presteert. Naar verluidt heeft de techgigant besloten om de prijzen te verlagen in bepaalde markten, werkt het samen met providers om de iPhone XR te pushen en krijgen klanten in bepaalde landen korting als ze hun oude iPhone inruilen.

Daarnaast beweren betrouwbare bronnen dat Apple de focus van zijn marketing-afdeling heeft verschoven, met als doel om een boost te geven aan de verkoopcijfers.

Voeg daar slecht nieuws vanuit de leveranciersketen aan toe, en je hebt toch een steeds completer plaatje. Of individuele geruchten nou kloppen of niet, het kan bijna niet goed gaan met de iPhone XR. Neem desalniettemin dit soort nieuwtjes met een flinke korrel zout.

GIS

Een nieuwe indicatie is afkomstig van General Interface Solution (GIS), een producent van componenten die te maken hebben met touchscreens. Het bedrijf meldt een daling van 12.9 procent van maand op maand. Het komt nog steeds neer op een stijging van 5.6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Toch is het totaal niet in lijn met de verwachtingen. DigiTimes citeert anonieme bronnen binnen de industrie, die “beweren dat GIS had verwacht dat zijn omzet en winst maand na maand recordhoogtes zouden bereiken in het vierde kwartaal, door grotere bestellingen van Apple voor de iPhone XR.”

Het bedrijf blijft in de groene cijfers dankzij de 11-inch iPad, 12.9-inch iPad Pro en MacBook Air. Daarvoor levert GIS ook touchscreen-componenten. Het aantal bestelde componenten voor de iPhone XR pakt echter een stuk lager uit dan verwacht.

Er is nog een alternatieve verklaring voor dit fenomeen. Soms bestelt Apple zijn componenten bij verschillende leveranciers, om risico’s te spreiden en om op een grotere schaal te kunnen opereren. De lagere cijfers zouden kunnen liggen aan een andere leverancier die een groter deel van de taart krijgt.

In het licht van de recente barrage aan geruchten omtrent de iPhone XR, lijkt dat echter zeer onwaarschijnlijk. Check ook onze review van de iPhone XR!

DigiTimes

Reageer op artikel:
Leverancier maakt doembeeld iPhone XR compleet
Sluiten