Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 nov 2018

‘iPhone XR doet het minder goed dan Apple en analisten hoopten’

Reviewers waren vrijwel direct opvallend positief over de iPhone XR. Waar de iPhone XS en iPhone XS Max hun doel voorbij leken te schieten qua prijskaartje, lijkt de iPhone XR nagenoeg hetzelfde te bieden, voor veel minder.

iPhone XR minder populair dan verwacht

Na de peperdure iPhone X verwachtten analisten dan ook men massaal over zou stappen naar de iPhone XR. Combineer dat met de overwegend positief reviews en Apple leek een gegarandeerd succesnummer in handen te hebben.

De eerste verkoopcijfers lijken echter op het tegendeel te wijzen. Tijdens het eerste verkoopweekend heeft het toestel niet de voorspelde cijfers aangetikt. Het aantal preorders lag naar verluidt significant lager dan bij de iPhone XS.

Sterker nog, de publicatie Nikkei Asian Review claimt nu zelfs dat Apple een geplande productie-boost heeft gecanceld. Neem dat soort nieuws altijd met een korrel zout, maar het lijkt er dus sterk op dat Apple en experts de vraag hebben overschat.

Dan hebben we het niet over lege speculatie. Foxconn, de fabrikant die de iPhone XR in elkaar zet, gebruikt volgens insiders slechts 45 productielijnen, in tegenstelling tot de 60 productielijnen die voor Apple waren voorbereid.

iphone XR review
De iPhone XR

Pegatron, een andere belangrijke partner van Apple, zou plannen om de productie op te schalen hebben gecanceld. Naar verluidt wacht het bedrijf verdere instructies van Apple af. Dat beweren bronnen binnen de leveranciersketen met een goede reputatie.

Als derde speler hoopte Wistron bovendien ook betrokken te worden bij het in elkaar zetten van de iPhone XR. Apple zou beroep doen op de fabrikant als de vraag zo hoog zou liggen dat de huidige productie er niet aan kan voldoen. Nu laat Wistron echter weten dat het geen business meer verwacht dit jaar van Apple.

Nogmaals, neem dit soort nieuws met een korrel zout, maar met zoveel bronnen moet er haast wel een kern van waarheid in zitten. Aan de andere kant doet de iPhone XS Max het beter dan verwacht. Dat is het model met het hoogste prijskaartje (ooit), dus dat doet Apple‘s portemonnee geen pijn. Ook doen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus het naar verluidt beter dan verwacht.

Nikkei Asian Review

Reageer op artikel:
‘iPhone XR doet het minder goed dan Apple en analisten hoopten’
Sluiten