Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 19 nov 2018

Apple iPhone XR review: allemansvriend

Design: mooie kleuren, gigantische randen

De iPhone XR ziet eruit als een iPhone X, maar dan wel met twee opvallende verschillen. De eerste is positief: de XR is er in een veelheid aan mooie kleuren. Zwart, wit, geel, rood, blauw of koraal; er is voor ieder wat wils.

Apple iPhone XR kleuren

Grote randen

Het tweede grote verschil is minder positief. Net als alle smartphones met een notch en een LCD-scherm, heeft de iPhone XR een wat grotere ‘kin’ aan de onderkant van het scherm. Dat komt omdat de aansturing niet zoals bij het oledscherm van de XS onder het scherm weggevouwen kan worden. Jammer, maar geen echt probleem.

Apple iPhone Xr review design

Wel echt een probleem, is de manier waarop Apple daarmee omgaat in het ontwerp. In plaats van genoegen te nemen met een wat grotere kin en de zijranden van het scherm lekker dun te houden, kiest Apple voor symmetrie. Dat wil zeggen: de schermranden aan de zijkanten zijn net zo dik als die kin. Dat is weliswaar symmetrisch, maar resulteert in een lomp uiterlijk. Het is net alsof er permanent een hoesje om de iPhone XR zit.

Premium waterdicht ontwerp

Los van die schermranden komt het ontwerp van de XR wel netjes over. De smartphone is gemaakt van glas voor en achter met een aluminium frame. Hij is goed afgewerkt, waterdicht en qua formaat wat mij betreft prettig. Het 6,1-inch scherm is net wat groter dan de 5,8-inch iPhone XS, maar wat beter handelbaar dan de 6,5-inch XS Max. Een mooi tussenmaatje dus.

Apple iPhone Xr review design

Zoals we inmiddels gewend zijn ontbreekt de audiojack helaas. Boven het scherm zit dezelfde Face ID-hardware die je kent uit de iPhone X(S); wat betekent dat je geen vingerafdrukscanner hoeft te verwachten. Geen probleem, want Face ID werkt snel en consistent. Een homeknop ontbreekt ook en wordt vervangen door navigatiegebaren die fijn werken.

Wie van een super scherpe weergave houdt moet even verder kijken

Op de zijkant zit, zoals we van Apple gewend zijn, een mute switch. Een schuifje waarmee je de stille modus van het toestel aan- of uitzet. Een handige feature, maar omdat het schuifje een beetje uitsteekt zorgt het er in mijn geval regelmatig voor dat het toestel per ongeluk van de stille modus af gaat. Overigens is het niet anders dan bij andere iPhones en zijn er maar weinig mensen in mijn omgeving die dat probleem herkennen. Ik zou er dus ook niet al te veel waarde aan hechten.

Goed scherm ondanks lage resolutie

De iPhone XR heeft een zogenaamd Liquid Retina Display. Dat is niks meer dan een fancy naam voor een LCD-scherm met een notch. Gelukkig gaat het wel om een mooi LCD-scherm met notch. Met True Tone kan het scherm zijn kleuren aanpassen aan de hand van het omgevingslicht en die kleuren zien er altijd mooi uit. De witbalans van het scherm is goed en hoewel het geen oledscherm is, is het contrast behoorlijk goed.

Apple iPhone Xr review design

Maar wie van een super scherpe weergave houdt moet even verder kijken. De schermresolutie van de iPhone XR is 828 x 1792 pixels, goed voor 326 pixels per inch. Dat zijn er precies 4 minder dan in de iPhone 4 uit 2010. Geen beste score. Ik moet zeggen dat het in het dagelijks gebruik weinig opvalt en ik er niet echt last van gehad heb. Neemt niet weg dat het scherm van de XR duidelijk minder scherp is dan dat van de meeste andere smartphones, en voor €859 heb je alle reden om daarover te klagen.

Reageer op artikel:
Apple iPhone XR review: allemansvriend
Sluiten